Vitamine P

Neem jij genoeg vitamine P?

Corona, een woord dat we misschien niet meer willen horen. Toch is het overal om ons heen aanwezig. Net zoals andere infectieziekten, waar we voornamelijk in het najaar, mee te maken hebben. De grote vraag is dus: hoe kunnen we deze infectieziekten bestrijden? Dat is door je natuurlijke afweersysteem optimaal te laten functioneren. Hoe doe je dat? Door gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende slaap, de juiste supplementen én genoeg vitamine P. In dit blog meer over bewegen en vitamine P.

Hoe helpt beweging je afweersysteem?

Trainen verhoogt de activiteit van immuuncellen

Uit onderzoek is gebleken dat een training met een matige tot hoge intensiteit (voor minder dan 60 minuten) activiteit van immuuncellen omhoog brengt. Na 24 uur neemt dit weer af naar normale waarden. Train jij of beweeg jij dus bijna elke dag (matig) intensief? Dan heb je dus continue meer immuuncellen in je lichaam. Inplannen die trainingen dus!

Lees ook:Hoeveel moet je trainen tijdens het coronavirus?

Minder vetmassa, minder ontstekingen

Meer bewegen zorgt voor het verbranden van meer energie. Als die beweging ervoor zorgt dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbrandt, val je af. Als je overgewicht hebt, en vooral als je buikvet hebt, is dat belangrijk.

Vetmassa is namelijk actief. Het produceert hormonen, maar ook ontstekingsbevorderende cellen. Terwijl je juist ontstekingsremmende cellen aanmaakt als je weinig vetmassa hebt. Veel vrouwen willen afvallen om er beter uit te zien. Dat is een mooie bijkomstigheid. Realiseer je echter goed dat (buik)vet echt heel ongezond is en je immuunsysteem ondermijnt. Laat dát je motivatie zijn om korte metten met het overgewicht te maken. Grote kans dat je het veel beter vol gaat houden.

Verspreiding witte bloedcellen

Witte bloedcellen zijn de beschermers van ons lichaam. Als er virusdeeltjes ons lichaam binnenkomen, worden deze herkend door de witte bloedcellen. Deze reageren hier vervolgens op. Door sporten verbetert je bloedsomloop enorm. Hierdoor worden de witte bloedcellen veel beter door het lichaam verspreid en verbeter je dus je immuunsysteem.

Trainen gaat stress tegen

Cortisol, het stresshormoon, kan je afweersysteem zwakker maken. Door te trainen, tenminste als het niet langer dan 60 minuten is, gaat je cortisollevel omlaag. Hierdoor neem je een van de oorzaken van een zwakker immuunsysteem weg. Daarnaast komt bij sporten het gelukshormoon endorfine vrij. Door endorfine worden de NK-cellen in je lichaam geactiveerd. Dit zijn de moordenaars in ons afweersysteem. Veel endorfine maakt je afweersysteem dus een stuk krachtiger.

Endorfine heeft alles te maken met vitamine P.

Wat is vitamine P?

De P staat voor plezier. Naast gezond eten, sporten en voldoende vitamine C en D, maakt vitamine P je immuunsysteem ook sterker. Dat heeft alles met endorfine te maken. Endorfine komt niet alleen vrij bij het sporten. Bij alles waar je blij van wordt maakt je lichaam endorfine aan. Plan dus elke dag bewust activiteiten in die je vitamine plezier geven, hoe ellendig de situatie (in deze coronatijd) ook kan zijn. Hier wat tips:

1. Initieer een lachsessie

Zelfs als je chagrijnig bent, werkt dit. Doe dit met je partner, je vriendin of je kind. Kijk elkaar in de ogen en begin gewoon te lachen. In het begin zal dit moeizaam gaan en is je lach nep. Blijf gewoon lachen. Grote kans dat deze lach overgaat in een schaterlach en dat je op den duur allebei de tranen over je wangen hebt lopen. Vitamine P gegarandeerd!

2. Maak tijd voor goede gesprekken

Tijdens een goed gesprek wordt er endorfine aangemaakt. Maak hier dus tijd voor. Blijf na het eten nog even aan tafel zitten met je partner. Of nodig (maximaal drie) vrienden uit dit weekend. Spreek af dat je het een avond niet over corona gaat hebben. Heb het over zaken waar je vrolijk van wordt, initieer een lachsessie zoals hierboven of doe een spel.

3. Ga huppelen

Plan (elke dag) een wandelsessie in en ga elke 50 meter een stukje huppelen. Je zult je weer kind voelen. Zeker weten dat het een glimlach op je gezicht tovert. En niet alleen bij jou, waarschijnlijk ook bij je voorbijgangers. Who cares!

4. Dans door je kamer

Zet je favoriete muziek op en dans tot je erbij neervalt. Maak gekke bewegingen, wiebel met je heupen, huppel en zing mee. Dat wordt een flinke portie vitamine P.

Ben je geen danser en vind je het lastig? Doe dan mee met een Studio Sculpt sessie. Dit is een training die start met een korte, eenvoudige danschoregrafie. Daarna krijg je nog oefeningen voor de armen, benen, billen en core. Een full body training dus. Deze workout is op jaren 90 muziek. Dat geeft een dubbele dosis vitamine P. Veel plezier!

Studio Sculpt

Studio Sculpt is een workout die door Christina zelf ontwikkeld is. Ga hier naar de workout. Deze blijft 5 dagen beschikbaar. Zet je sportschoenen dus alvast klaar, plan de training in en voel je happy.

Wie zitten erachter Studio C Online?

Studio C Online

Christina en Heidy zijn oprichters van het online work-outplatform Studio C Online.

Als werkende moeders weten ze hoe druk het leven kan zijn. Met Studio C Online willen ze het daarom makkelijker maken om sporten in te plannen in je leven, doordat je het gewoon vanuit huis kunt doen.

Ze bieden toffe workouts vol variatie en energie. Christina is een geboren entertainer. Haar energie spat door het beeldscherm heen. We horen vaak: “Door Christina’s enthousiasme is een workout zo voorbij”. “Het is net of Christina bij me in de woonkamer staat”.

Zo hopen ze vrouwen steeds weer te motiveren om te BLIJVEN trainen. Dit is namelijk zó belangrijk. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor hoe je je mentaal voelt.

Hun studio staat voor variatie, afwisseling en originaliteit. Niet een training is hetzelfde. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit Studio HIIT, Studio Strength en Studio Fire. Dit zijn pittige workouts, waarbij het beter is om deze niet elke dag te doen. Daarnaast heb je de keus uit Studio Barre, Studio Sculpt (dans en aerobics in combi met arm/billen/core), Studio Power Pilates en Studio Stretch & Relax. Dit zijn trainingen van een lagere intensiteit die mooi af te wisselen zijn met de zware trainingen.
En als je een beginner bent, kan je juist heel mooi starten met de lichtere workouts en zo langzaam opbouwen naar de zware trainingen.

Wil jij een variatie van HIIT en Barre proberen? Gewoon in je huis of tuin, wanneer het jou uitkomt? Doe mee met de Gratis Workout Challenge. 5 trainingen in 2 weken. Daarbij ontvang je motiverende mail.

Gerelateerde artikelen