fitness

Waarom je trainingen variëren goed voor je lichaam is

Ben jij het wandeltype? Probeer dan eens een HIIT workout. Doe jij in de gym altijd dezelfde fitness routine? Pas je oefeningen eens aan. Lees hier waarom het belangrijk is om te variëren in je workout routine.


1. Je raakt niet verveeld

Als je te vaak van hetzelfde doet, wordt het saai. Als de verveling toeslaat, verdwijnt je motivatie en is de kans groot dat je opgeeft. Dat is het laatste wat je wilt natuurlijk. Vooral met de zomer in zicht. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk om trainingen af te wisselen. Wissel het hardlopen eens af met een lekkere HIIT-training. Of een danslesje. Of een krachttraining. De variatie laat je hersenen weer nadenken, maakt je blij en zorgt ervoor dat je weer zin hebt in je volgende rondje hardlopen.

Lees ook:Van wandelen naar HIIT en Strength: de centimeters vliegen er vanaf

2. Je bereikt geen plafond

Variatie in je beweegvorm/trainingen zorgt ervoor dat je trainingen effectief blijven. Misschien stond je voordat de sportscholen dicht gingen elke dag 20 minuten op de treadmill. Alhoewel je lekker aan het bewegen bent, ben je absoluut niet effectief aan het trainen. Op een gegeven moment doet dat niks meer met je lichaam.

Ben je van plan dit weer te gaan doen nu de sportscholen in juli weer opengaan? Doordat je dit een aantal maanden niet hebt kunnen doen, is je lichaam het ontwend. Dus is het tijd voor even iets ‘nieuws’. Zodra je echter merkt dat je die 20 minuten zonder problemen vol maakt en je daarbij ook nog lekker staat te kletsen met je buurvrouw, wordt het tijd voor afwisseling.

Wil je sterker en fitter worden? Maximaal resultaat? Verhoog bv je weerstand of snelheid.
Variëren hoeft dus niet altijd iets totaal anders te zijn. Meer herhalingen, meer gewicht, een andere manier van oefeningen uitvoeren is al genoeg om geen plafond te bereiken.

3. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen

In eerdere blogs hebben we het al gezegd, sterker worden is belangrijk om fitter en gezonder in het leven te (blijven) staan. Krachttraining is o.a. goed voor spiertoning, vetverbranding, een betere houding, het vergemakkelijken van dagelijkse activiteiten, sterkere botten en het voorkomen van blessures.

Je spieren trainen is echter ook zwaar voor je lichaam. Voldoende tijd nemen om te herstellen is cruciaal voor het resultaat en om blessures te voorkomen. Het is dus belangrijk om je zwaardere trainingen af te wisselen met lage intensiteit trainingen (pilates, barre, stretchen, wandelen, fietsen, zwemmen, skeeleren).

Tekst: Christina en Heidy/work-outplatform Studio C Online.

Tip van de redactie

Virtufit roeitrainer

Gerelateerde artikelen