aanschaf elektrische fiets

Handige tips en adviezen voor aanschaf elektrische fiets

Wil je een elektrische fiets kopen, maar weet je nog niet goed waar je op moeten letten? Wij geven je tips en adviezen waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets.

Waarom een elektrische fiets?

Steeds meer Nederlanders zien het praktisch nut in van een fiets met trapondersteuning. De elektrische fiets wordt een serieus alternatief voor het openbaar vervoer of de auto. Steeds meer forensen gaan een elektrische fiets kopen om geen tijd te verspillen in de file en tegelijk aan hun conditie te werken. Niet voor niets is de elektrische fiets één van de meest populaire vervoersmogelijkheden!

De belangrijkste tips en adviezen bij het kopen van een elektrische fiets

De belangrijkste tip: laat je altijd goed voorlichten. Een fiets kopen op internet is altijd een voordelige optie, maar weet goed wat je koopt. Laat je daarom goed informeren in een e-bike testcenter en ga proeffietsen op meerdere type fietsen. Zo ervaar je het beste de onderlinge verschillen. Met name het verschil in de systemen van trapondersteuning maken een wereld van verschil. Voorwielmotoren voelen aan alsof de fiets wordt voortgetrokken, terwijl een elektrische fiets met middenmotor veel natuurlijker aanvoelt.

Actieradius en accucapaciteit

Het zwakste onderdeel in een e-bike is de accu. Kies daarom voor een accu met overcapaciteit. Hiermee kan je verder fietsen dan dat je eigenlijk gaat doen. In de loop der tijd neemt de capaciteit van alle accu’s af. Na mate de accu ouder wordt kun je minder kilometers fietsen. Ook na drie of vier jaar wil je nog veel plezier van je e-bike hebben. Niets is vervelender dan te weinig accucapaciteit over te hebben om nog een hele dag te kunnen fietsen.

De actieradius van een e-bike is afhankelijk van de volgende omstandigheden:

  • Niveau trapondersteuning niveau (hogere mate van ondersteuning betekend minder kilometers)
  • Windkracht
  • Bandenspanning
  • Snelheid
  • Gewicht van de bestuurder
  • Ondergrond, glad asfalt of zandweg
  • Het rijgedrag
  • Leeftijd van de accu

Lees ook: Fietsen met een lange rok? Met déze tip komt hij niet in je spaken

Waarvoor ga je de fiets gebruiken?

Bedenk van tevoren goed waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Voor woon-werk verkeer? Recreatief gebruik in de weekenden en vakanties? Of alleen korte stukjes naar de supermarkt? Zoek je een onderhoudsvriendelijke fiets met gesloten kettingkast of een degelijke fiets met derailleur-versnelling? Hoe complexer de techniek van de fiets, hoe hoger het prijskaartje dat aan de fiets hangt. Zorg daarom dat je van tevoren goed in kaart hebt gebracht waarvoor je de fiets gaat gebruiken, zodat je niet teveel betaald!

Onderhoud van je elektrische fiets

Heb je inmiddels een nieuwe fiets gekocht? Let dan goed op het onderhoud van je fiets! Vaak worden met elektrische fietsen meer én grotere afstanden gereden. Dit zorgt ervoor dat je elektrische fiets regelmatiger nagekeken moet worden dan bijvoorbeeld een normale stadsfiets. Wil je nog een elektrische fiets kopen? Let er dan goed op dat de leverancier ook zorg kan dragen voor het onderhoud. Wij adviseren om het onderhoud minimaal één keer per jaar of om de 1.000 kilometer uit te voeren. Zo blijft je fiets net zo fijn rijden als toen hij nieuw was! Goed onderhoud zorgt tegelijkertijd voor een langere levensduur van je fiets, waardoor een elektrische fiets kopen een verantwoorde uitgave blijft.

Lees ook: 10 tips om te beginnen met fietsen

Beeld: Unsplash / Dit is een partnerbijdrage