2467642100x1440

3 yoga oefeningen om beter te slapen

Slaap je slecht? Met deze 3 yoga oefeningen kun je dag zeggen tegen je slaapproblemen en zul je beter slapen.

Slaapproblemen ontstaan vaak doordat we een druk leven hebben, en we onszelf niet voldoende tijd geven om die druk te verminderen. Met deze yoga poses breng je je zenuwstelsel tot rust. Het helpt je om de drukte van de dag achter je te laten en te relaxen. Met deze yoga oefeningen zul je beter slapen.

Lees ook:Met dit Japanse trucje val je beter in slaap

1. Slaap beter met de gebroken kaarshouding (Viparita Karani)

yoga oefeningen beter slapen voor schouders en rug

Ga tegenover een muur zitten, met je billen zo’n vijftien centimeter van de muur af. Ga dan op je rug liggen en strek je benen omhoog, tegen de muur. Als dit onprettig aanvoelt, schuif dan een stukje van de muur af. Als het niet voldoende rekt, schuif dan dichter naar de muur toe. Leg je armen ontspannen naast je lijf en adem langzaam in en uit, terwijl je de stretch aan de achterkant van je benen voelt. Blijf twee minuten in deze houding.

2. Lekker slapen met blije babyhouding (Ananda balansana)

yoga oefeningen thuis beter slapen hatha yoga op je rug

Ga op je rug liggen. Adem diep in en breng bij het uitademen je knieën naar je borst. Adem weer in en pak de buitenkant van je voeten vast. Buig in een vloeiende beweging je knieën naar buiten, in de richting van je oksels. Wieg rustig heen en weer. Laat je voeten los terwijl je ze naar beneden brengt. Ga nog even ontspannen liggen.

Lees ook: waarom het niet lukt om een dieet vol te houden

3. Yoga poses: liggende vlinder (Supta Baddha Konasana)

yoga oefeningen thuis op je rug om beter te slapen en andere yoga poses

Leg een opgerolde deken in de lengte achter je. Ga zitten met gebogen knieën. Breng je voeten zo dicht mogelijk bij je bekken, plaats je voetzolen tegen elkaar en laat je knieën naar buiten vallen. Leun op een uitademing naar achteren en ga liggen met behulp van je ellebogen. Ontspan je liezen en laat je knieën zo ver mogelijk omlaag zakken. Kantel je bekken zodat je onderrug lang blijft. Lig drie minuten in deze houding, terwijl je je steeds meer ontspant, en focust op je ademhaling. Zo zul je met deze yoga poses beter slapen.

Bron: Santé archief, tekst: Annemiek de Gier, beeld Gettyimages 29 november 2023

Lees ook: versterk je weerstand met yoga

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop

Gerelateerde artikelen