Placeholder

10x avontuurlijke wandelroutes

Voorjaarsbloemen en uitlopende bomen, broedende vogels, wild dat tot leven komt, prachtige kleurenpaletten en kikkerconcerten. Wanneer ga jij er weer op uit en genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft?

10x Avontuurlijk wandelroutes:

Boswachterspad Smokkelroute

Strijbeekse Heide/Noord-Brabant – 9 km

In de zomer is dit pad, een voormalige smokkelroute, een plaatje met de bloeiende paarse heide, maar in de lente komt het pad écht tot leven. Tijdens de wandeling loop je rond een verstild ven met eiland. Op de achtergrond hoor je concerten van kikkers en vogels die het voorjaar inluiden.

Boswachterspad Grebbelinie

Utrecht – 15 km

De bewoners van de Grebbelinie, waar dit boswachterspad doorheen loopt, zijn het meest actief in het voorjaar. Het zou dus zomaar kunnen dat je een boommarter, ree of das tegen het lijf loopt, maar ook ringslangen en vlinders komen in de lente tot leven in dit groene gebied.

Boswachterspad Stuifduinentocht

Schoorlse Duinen/Noord-Holland – 17 km

Tijdens deze wandeling dwars door de duinen heb je de wind in je haren en stuivend zand onder je. In het voorjaar bloeit het hier op en zie je op het kale duin de sporen van allerlei dieren. In de dennenbossen van de Schoorlse Duinen staat onder andere de dennenorchis in bloei.

Lees ook: Met deze 5 tips ga jij energiek het voorjaar in

Boswachtersbos Ter Apelerbossen

Ter Apel/Groningen – 12 km

In het bos bij Ter Apel wandel je over slingerende paden, langs de Ruiten Aa en door open velden. Je kunt hier ultiem genieten van de rust. In het voorjaar is de wandeling extra mooi, dan bloeien er volop sterhyacinten rond het klooster en lelietjes-van-dalen in het bos. Aan de rand van het water zie je misschien de prachtige blauwe ijsvogel.

Boswachterspad Kootwijk

Veluwe/Gelderland – 18,6 km

Ook in dit gebied op de Veluwe komen alle dieren tot leven. Kom je in de lente, dan zingen de vogels en kun je wilde zwijnen en edelherten spotten die in de oude eikenbossen leven. De Kraaihei staat volledig in bloei, wat prachtige plaatjes voor Instagram oplevert.

Boswachterspad Noordsvaarder

Terschelling – 11 km

Het boswachterspad over de Noordsvaarder loopt door de duinen en de wildernis van Terschelling. De pittige wandeling wordt beloond met een prachtig uitzicht vanaf het duin. In het voorjaar rusten hier massa’s vogels die net terug zijn uit het verre zuiden en kun je zeehonden voor de kust zien liggen.

Boswachterspad Beek en Bos

Hondsrug/Drenthe – 17 km

Deze wandeling door de Drentse natuur is het allermooist in de lente. Op het eilandje midden in de Oude Hemelriek groeit de veenbes en veenmos. Ook kom je in het voorjaar genoeg padden, kikkers en salamanders tegen op je pad en je hebt in dit jaargetijde de grootste kans op een ontmoeting met een ree.

Lees ook: De 20 mooiste natuurgebieden van Nederland

Boswachterspad Laarzenpad Ruurlo

Achterhoek/Gelderland – 6,1 km

Trek je laarzen aan en wandel door drassige graslanden, heidevelden en bossen. De verschillende tinten groen maken dit pad een lust voor het oog in het voorjaar. Geniet van de vele vlinders en libellen en kijk uit naar reeën als je ’s morgens vroeg of in de schemering het pad bewandelt.

Boswachterspad Savelsbos

Zuid-Limburg – 6,6 km

Tijdens deze wandeling voel je de historie van Zuid-Limburg. Je loopt over miljoenen jaren oude kalksteenresten en langs kalksteengroeves. Kom je in de lente, dan biedt de uitbundige bloei van de daslook en de bosanemoon een magisch schouwspel. Vanaf het uitzichtpunt over het Maasdal zie je de bloeiende fruitbomen en de Maas die langzaam voorbijstroomt.

Boswachterspad Ooijpolder

Gelderse Poort/Gelderland – 12 km

Lente in de Ooijpolder: geurende meidoorns, een moeras vol vogels en broedende ooievaars. Bij het uitzichtpunt over de Groenlanden kijk je uit over het moeras en een ruig begroeid gebied waar eerst een steenfabriek stond

Lees ook: 5 natuur-uitjes

 

Bron: Staatsbosbeheer Beeld: Unsplash