norah french voorjaars tips

Met deze 5 tips ga jij energiek het voorjaar in!

Wil je je weer opladen en vrolijk én gezond het voorjaar in? Volgens gezondheidscoach en kookboekenauteur Nora French helpen deze vijf tips jou daarbij.

De eerste mooie lentedagen laten alles om ons heen weer tot leven komen. Het is langer licht, de bomen bloeien, de terrassen zijn open en de hardloopschoenen gaan uit de kast. Maar niet voor iedereen is de omschakeling naar het voorjaar even makkelijk. De winter vraagt fysiek en mentaal veel van je.  Help jezelf een handje!

Eet meer groenten

Na de winter heeft je lichaam behoefte aan extra vitamines en mineralen. Geef je eetpatroon een check up en vul je reserves aan door veel groenten op het menu te zetten. Die bevatten essentiële voedingstoffen en goede vezels. En doordat je meer groenten eet, krijg je automatisch minder ongezonde voeding binnen. Tip: probeer bij elke maaltijd een portie groenten te eten. Dat begint al bij je ontbijt, maak bijvoorbeeld roerei met lente-uitjes en cherrytomaatjes en een groene smoothie. Een extra groente-boost krijg je ook met groenteconfetti en wortelsoep. Varieer er lekker op los! Rauw, gestoomd, geroosterd, gepureerd of gekookt; maak groenten het pronkstuk van elke maaltijd.

Eet goede vetten

Wist je dat je lichaam bepaalde vitamines alleen opneemt in combinatie met goede vetten? Wees daarom niet bang voor vet! Elke cel in ons lichaam heeft vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Goede natuurlijke vetten zijn bovendien essentieel voor een gezonde huid en hormoonbalans. Zorg daarom dat je er voldoende van binnenkrijgt om je fit en energiek te voelen. Tip: eet een handvol onbewerkte noten per dag, gebruik extra virgine olijfolie over groente en salades en bak in kokosolie en roomboter. Ook avocado’s en vette vis, zoals haring en zalm, zijn rijk aan goede vetten. In deze heerlijke salade gaan die twee ‘vet goed’ samen!

Neem gezonde tussendoortjes mee

Je kent het vast wel; je bent onderweg en je krijgt trek, maar nergens is een gezond tussendoortje te krijgen. Een ongezonde keuze is dan zo gemaakt. Je kunt dit voor zijn door goed voorbereid op pad te gaan. En ingewikkeld is dat niet: neem in je handtas gewoon wat praktische snacks mee. Denk bijvoorbeeld aan nootjes, gekookte eitjes, appels, dadels en pure chocolade (min 70%). Deze tussendoortjes to go vragen weinig tot geen voorbereiding en zijn ter plekke makkelijk op te eten. Kortom, verlaat het huis niet zonder jouw favoriete handtas-snacks. Bekijk nu onze 10 ideeën voor gezonde tussendoortjes.

Drink 1,5 tot 2 liter water

Het drinken van water is essentieel om je gezond en fit te voelen! Door elke dag voldoende water te drinken, hydrateer je je lichaam en daarmee is het een onmisbare brandstof. Als je water drinkt – het liefst 1,5 tot 2 liter per dag – kan je lichaam afvalstoffen beter afvoeren en belangrijke voedingstoffen opnemen. Ben je goed gehydrateerd, dan voelt je hoofd veel helderder en straalt je huid meer. Ga dus altijd op pad met een flesje water en drink thuis en op je werk elk uur een glas water. Tip: voeg voor de smaak eens wat citroen, munt, komkommer of frambozen aan het water toe.

Beweeg 30 minuten

Dit voorjaar lekker in je vel? Beloof jezelf dan om in ieder geval elke dag minimaal een half uur te bewegen. Ga lekker naar buiten, dat doet wonderen voor je lijf en geest! Er zitten ontzettend veel voordelen aan dagelijkse beweging: je verbetert je conditie en uithoudingsvermogen, je slaapt beter, je hebt minder kans op overgewicht, het bevordert je concentratie en je investeert in een goede gezondheid. Het maakt niet uit wat je doet, áls je maar beweegt. Ga wandelen, dansen, zwemmen, fietsen, skaten, tennissen of ga de sportschool in. Het belangrijkste is: doe iets waar jij blij van wordt. Grote kans dat je het dan blijft volhouden!

Lees ook: Tips om vandaag 30 minuten te bewegen

Tip van de redactie

Nolon Nout bureaustoel zacht groen