handschoenen

Zo was je je winterjas en handschoenen

Wist je dat je handschoenen tot wel vijf keer meer bacteriën bevatten dan een toiletbril? Heb jij je winterjas en handschoenen een tijdje niet gewassen of weet je niet hoe je deze het beste kunt behandelen? Met deze wastips blijven je winterjas en handschoenen mooi en schoon.

Hoevaak moet je een winterjas eigenlijk wassen? En kan een winterjas in de wasmachine? En ene gewatteerde jas? Santé zocht het voor je uit.

Lederen handschoenen

Om de buitenkant van je lederen handschoenen te reinigen is het aan te raden om zeep op oliebasis te gebruiken. Het sop van deze zeep kan je gebruiken om de vlekken op je handschoen te verwijderen. Neem het sop af met een microvezeldoek om het vocht en de olie te verwijderen. Doe dit grondig anders maak je weer nieuwe vlekken. Maak een mengsel van maïzena en bakpoeder voor de binnenkant van de handschoen. Maïzena verwijdert de vettigheid die je handen afstoten en bakpoeder absorbeert alle geurtjes. Te veel moeite? Gebruik een ontsmettingsalcohol om te desinfecteren. Dit zijn perfecte doekjes ervoor vinden wij.

Ugg Handschoenen

Suède handschoenen

Suède handschoenen zijn niet altijd even makkelijk te behandelen, omdat je het suède makkelijk kunt beschadigen. Gebruik voor het schoonmaken een suèdespray. Vlekken kan je verwijderen met witte azijn. Laat je handschoenen vervolgens liggend drogen. Let op! Hang ze vooral niet uit. Trek je handschoenen ook niet aan als deze nog nat zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de stof uitrekt.

Sjaals, handschoenen en mutsen van wol

Sjaals, handschoenen en mutsen gemaakt van wol was je het liefste met de hand. Doe dit door een emmer met water te vullen en hier een wasmiddel aan toe te voegen die is bestemd voor de fijne was. Laat je accessoire vijf minuten in het mengsel weken en spoel het daarna goed uit met lauwwarm water. Wil je het toch liever in de wasmachine wassen? Doe de accessoires in een wasnetje en zet de wasmachine op het laagste programma.

Lees ook: zo verwijder je vlekken van een witte muur

Let op! Wollen handschoenen, sjaals en mutsen mag je nooit te hard uitwringen. Probeer het vocht er eerst zachtjes uit te duwen. Leg het daarna op een handdoek, zodat deze het vocht kan absorberen.

Last Christmas

Nep bontjas

Ze zijn trendy, maar een vlek op deze jassen is niet al te praktisch. Smeer de vlek in met een vlekverwijderaar bestemd voor het materiaal van jouw jas. Was je jas daarna met de hand in koud water. Zeep je jas in met wasmiddel en laat hem even weken in het water. Laat je jas vervolgens uitdrogen op een hanger. Doe hem nooit, maar dan ook nooit in de droger! Gebruik tot slot een grove kam om je jas weer in model te brengen.

Klik hier

Jas gemaakt van wol

Deze behandeling is wat makkelijker. Je kan je wollenjas namelijk gewoon in de wasmachine gooien. Je kan het vergelijken met het wassen van een wollen trui. Zit er een vlek op je jas? Gebruik dan een vlekverwijderaar die je ook op wol mag gebruiken. Doe je was binnenstebuiten in de wasmachine. Was de jas zo koud mogelijk op een programma die bestemd is voor wol. Laat je jas drogen aan een hanger en vermijd zonlicht. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wol krimpt.

Lees ook: Dit moet je nooit doen met je winterjas

Tip van de redactie

Warm en ontspannen de winter door met best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Gerelateerde artikelen