vriendinnen

Met veel vriendinnen minder vaak verkouden

Wist je dat je vrienden je gelukkiger en gezonder maken? Mensen met veel vrienden leven langer en zijn minder vaak verkouden!

Mensen met vrienden leven langer. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het hebben van betekenisvolle vriendschappen gelukkig en gezond maakt en dat het je levensduur significant verlengt. Hoewel er al heel lang onderzoek wordt gedaan naar de waarde van vriendschap, is het onderzoek naar de invloed van vriendschap op de gezondheid relatief nieuw. Dit is wat we weten:

Vriendschappen hebben een positief effect op je geluk en gezondheid
Regelmatig contact met tien of meer vrienden zou goed zijn voor je geluksgevoel en gezondheid. Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen met meer en betere sociale contacten hebben 50 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden.

Vrienden in de buurt zijn waardevol
Je geluksgevoel stijgt met 25 procent als je een vriend hebt die minder dan 1,6 kilometer bij je vandaan woont. Hetzelfde geldt wanneer je vlakbij een broer of zus woont of samenwoont met een gelukkige partner.

We hebben gemiddeld 7-9 goede vrienden
En het beste komt nog, wanneer we 65+ zijn, hebben we de meeste goede vrienden; gemiddeld 13.

Waarom zijn vriendschappen (soms) eindig?

Sommige vriendschappen gaan een leven lang mee. Andere komen en gaan. Het ene moment stond je samen nog in de kroeg en Appte je elkaar zeventien keer per minuut. Een paar jaar later loop je elkaar op straat voorbij zonder te groeten. Hoe kan dat? De Amerikaanse psycholoog Elliot Aronson noemt dat een economisch principe. Je investeert allebei in de vriendschap en je hebt er allebei baat bij.

DierDier

Toch kent iedereen vrienden die helemaal niet alleen maar of aangenaam nuttig zijn. Die nooit met het spreekwoordelijke pannetje soep op de stoep staan. Die zelfs je verjaardag mogen vergeten. Het zijn vrienden – en misschien is het er zelfs maar één – die een verlengstuk van jezelf zijn. Eentje die al een leven lang meegaat en met wie je lief en leed hebt gedeeld. Die ene vriend of vriendin voor wie je zelfs een nier zou willen afstaan. Het is bijna vriendschap als vorm van liefde.

Drie soorten vriendschappen

Volgens de Griekse filosoof Aristoteles zijn er drie soorten vriendschappen. Vriendschappen die nuttig zijn (denk aan het pannetje soep), die aangenaam zijn (omdat de ander prettig gezelschap is) of die goed zijn. En onder goed verstaat hij vriendschappen met mensen die goede eigenschappen hebben. Die loyaal zijn, trouw, eerlijk, bewonderenswaardig. Kortom, iemand die deugt. De hoogste vorm van vriendschap is volgens Aristoteles de laatste. Vriendschap met iemand die een goed mens is. In de perfecte vriendschap komen alle drie samen. Die vriend die bereid is om je midden in de nacht naar het vliegveld te brengen, met wie je onbedaarlijk kunt lachen en die in wezen een goed mens is. 

Elke 5 jaar nieuwe vrienden

Vriendschappen die gebaseerd zijn op nut of het aangename zijn vaak tijdelijke verbintenissen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste vriendschappen elke vijf jaar worden vernieuwd. De studievriend waarmee je avonden in het café zat kan vijf jaar later ineens een vage kennis zijn, simpelweg omdat je geen tijd meer hebt om samen uit te gaan. De buurvrouw die altijd voor je klaar stond, kan een vreemde voor je worden zodra je verhuist. Maar de vrienden die je bewondert om wie ze zijn, met wie je belangrijke morele waarden deelt, die staan met een beetje geluk nog aan je sterfbed.

Mensen met veel vrienden zijn minder vaak verkouden

Uit onderzoek blijkt het gezondheidseffect van vriendschappen. Zo zijn mensen met veel vrienden minder vaak verkouden dan mensen zonder vrienden. Overigens hebben onderzoekers geen sluitende verklaring voor de gevonden resultaten. Noch bij de vrouwen met borstkanker, noch bij de mannen met hartklachten deed het er toe of hun vrienden dichtbij woonden. Als ze maar het gevoel hadden dat ze ergens vrienden hadden.

Vrienden zorgen er voor dat je langer en gezonder leeft. En het leven zelf lijkt zelfs makkelijker. Onlangs deden Amerikaanse psychologen een grappig experiment met studenten. De proefpersonen werden onder aan een hoge berg gezet en kregen een zware rugzak om en de opdracht om de berg te beklimmen. Vervolgens moesten ze schatten hoe hoog de berg was. Sommige studenten moesten de schatting maken terwijl ze alleen waren, anderen hadden hun beste vriend of vriendin naast zich. De studenten die in gezelschap waren van een vriend schatten de berg aanzienlijk lager in dan de studenten die alleen waren. De conclusie van de onderzoekers was dat vriendschap het gevoel geeft dat je het niet alleen hoeft te doen en daardoor zelfs de grootste obstakels kleiner lijken.

Vrouwen hebben over het algemeen ook net iets meer hechte vrienden dan mannen. Omdat ze meer tijd steken in het onderhouden van hun vriendschappen. Misschien is het tijd om je vrienden een bloemetje te sturen:)

Tekst: Manon Sikkel, Foto: Getty Images

Snt202405
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen