Brief

Schrijf een brief aan jezelf of een geliefde

Een leuk idee voor de start van het nieuwe jaar: schrijf een brief aan jezelf of aan vrienden of familie. Het verschil met een gewone brief is echter dat je ‘m pas het volgende jaar (of over een aantal jaren) opent.

Je leven kan in een aantal jaar heel erg veranderen. Je kunt na pak ‘m beet 10 jaar een heel ander leven hebben dan je verwacht had. Hoe mooi kan het dan om dan een brief vanuit het nu te kunnen lezen? Klinkt misschien wat gek en voelt wat onwennig, maar het is zeker de moeite waard om eens te proberen. Want wie weet zijn de dingen waar je je nu zorgen om maakt opeens als sneeuw voor de zon verdwenen, of pakken situaties toch anders uit dan je jaren geleden dacht.

Zo schrijf je de brief:

  1. Kies het doel van je brief. Wil je hem richten aan je toekomstige zelf, richt je hem juist op het verleden of schrijf je hem aan een goede vriendin of familielid? Happinez stelt zelfs voor om een liefdesbrief aan jezelf te schrijven. Het zou je namelijk helpen om jezelf wat meer te waarderen. Lastig, maar zeker de moeite waard om eens te proberen. Hoe fijn is het dat je zo’n brief kunt lezen wanneer je er even doorheen zit of wanneer je je onzeker voelt?
  2. Schrijf wat je kwijt wilt. Waar zit je mee? Waar ben je onzeker over? Of hoe zie je de toekomst? Wat zou je graag nog willen doen of leren? Vergeet ook vooral niet te omschrijven hoe je leven er op dit moment uitziet. Vertel bijvoorbeeld met wie je graag omgaat, wat er zo leuk is aan je werk (of juist niet) en wat je graag in je vrije tijd doet.
  3. Schrijf je een brief aan een vriendin? Beschrijf dan bijvoorbeeld waar je dankbaar voor bent in jullie vriendschap en licht fijne herinneringen met elkaar uit die jullie op dit moment samen meemaken. Benoem ook – hetzelfde als bij een brief aan jezelf – hoe je hoopt dat jullie vriendschap zich zal ontwikkelen in de toekomst.

Lees ook: Eline werd verkracht en schreef een brief aan de dader

Een brief in je mailbox

Op de website FutureMe.org kun je een brief naar jezelf schrijven en die over een aantal jaar naar jezelf laten sturen. Misschien was je het vergeten en krijg je opeens een verrassing in je mailbox. Ook een goede manier om er zeker van te zijn dat je brief niet kwijtraakt.

Tip van de redactie

Ontdek de Koreaanse megabestseller Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. De Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES
BRON HAPPINEZ, PSYCHOLOGIE MAGAZINE, FLOW MAGAZINE

Haemin Sunim Volkers, Hennie Lee Youngcheol