vriendschap click for friends

De kunst van vriendschappen onderhouden

Als je het te druk hebt, verwaarloos je soms onbewust je sociale leven. Zonde, want uit vriendschappen kun je veel energie halen en het onderhouden van vriendschappen hoeft niet altijd veel tijd te kosten.

 

Vroeger ging vriendschappen onderhouden zo goed als vanzelf, je zag je vrienden iedere dag op school en ook buiten school had je genoeg tijd voor elkaar. Met de jaren wordt iedereen drukker, de fysieke afstand wordt groter. Vriendschappen kunnen daardoor makkelijker verwateren. Het is goed om je even bewust te zijn van het feit dat vriendschappen af en toe onderhoud nodig hebben.

Wist je dat… Vriendschappen en familiebanden dragen bij aan je geluk en gevoel van veiligheid. Wie zichzelf sociaal isoleert, wordt vatbaarder voor depressies.

Lees ook: Zo lang duurt het om een vriendschap op te bouwen

1. Wees selectief

Steek energie in de contacten die de moeite waard zijn. Je hoeft niet achter ieder sociaal contact aan te rennen. Een tijdje niets doen in een vriendschap kan trouwens ook geen kwaad. Met goede vrienden pik je – ook na maanden, zelfs jaren – de draad zo weer op.

2. Doe wat bij je past

Sluit je alleen aan bij de uitjes waar jij warm voor loopt. Je vriendenclub gaat om het jaar skiën, jij haat sneeuw? Je hoeft niet mee als je je daar ongelukig bij voelt. Verwelkom je vrienden op Schiphol of nodig ze na afloop uit voor een borrel om bij te praten en de vakantiefoto’s te kijken.

3. Onderhoud contacten op een andere manier

Telefoon, Skype, WhatsApp, Facebook – maak gebruik van de niet-fysieke manieren die er zijn om je geliefden te laten merken dat je aan ze denkt. Het is een lief en attent gebaar op momenten dat je er niet aan toe komt om elkaar in real life te spreken.

4. Stuur een kaartje

Een leuke manier om je vrienden te laten merken dat je aan ze denkt: stuur af en toe een kaartje; zomaar, op verjaardagen, bij een verhuizingen moeilijke dagen of feestelijke momenten.

5. Combineer meerdere sociale gelegenheden

Spreek met vijf vriendinnen tegelijk af, vier meerdere verjaardagen tegelijk of vier je verjaardag eens in de vijf jaar. Ook handig als je het budget ervoor hebt: buiten de deur vieren. Geen inkopen, geen opruim- en schoonmaakgedoe en geen ruimteproblemen.

6. Maak tijd

Het excuus ‘geen tijd’ gaat voor een korte drukke periode op, maar daarna geldt: tijd maak je. Zeker voor je belangrijkste vriendinnen.

Gerelateerde artikelen