gezond ouder worden wandelwol loperswol wandelen fit Santen

Al gehoord van generatie NOLD? Never Old

In Frankrijk is het een hit: generatie Nold. Maar wat is het? Plus nog tips om gezond(er) ouder te worden. Lang leve de Nold, letterlijk.

Oké, de term en het bijbehorende ionstagram account is bedacht door twee marketing medewerksters van Danone, maar niet voor niets voelen veel 45-65 jarigen zich aangesproken tot de term NOLD – Never Old. De generatie die zich geen boomer voelt en ook geen generatie X. Die zichzelf niet als oud ziet, maar altijd jong van geest. We love NOLD.

Volgens de Franse socioloog Ronan Chastellier leven de Nolds in het nu, Ze kijken niet terug naar wat achter hen ligt. Ze profiteren van alle jaren dat ze hebben gewerkt en hebben bijgedragen aan de maatschappij. Ze voelen zich vitaal en staan volop in het leven. Leeftijd is maar een getal. Een Nold geniet van het leven van de dag, houdt van sport, tijd met vrienden doorbrengen en ze maken zich geen zorgen over het verstrijken van de tijd. Het leven is nu.

Voor wie nog wat extra vitaal wil blijven als Nold, hier nog wat tips van Santé om lang en gezond te leven:

1. Eet gevarieerd

Gevarieerd eten is de sleutel tot succes als het gaat om een gezond eetpatroon aanhouden wanneer je ouder wordt. Door veel verschillende foods te eten – van (meer)granen, fruit, groenten, noten en zaden tot bonen, zuivel en eiwitten – zorg je ervoor dat je je lichaam van genoeg brandstof voorziet. Ook zorgt afwisseling ervoor dat je minder snel op maaltijden uitgekeken raakt en dat je genoeg verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt, waaronder koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen.

Lees ook: ‘Ouder worden heeft ook positief effect op ons lichaam – echt!

2. Beweeg iedere dag

Door op jongere leeftijd alvast een sterke basis op te bouwen wat betreft je fitness, kan je ervoor zorgen dat je gezonder ouder wordt. Zorg er daarom voor dat je dagelijks in beweging blijft. Dat kan door te sporten, maar bijvoorbeeld ook door regelmatig te wandelen en te fietsen. Door veel in beweging te blijven zorg je ervoor dat je je fysiek in goede conditie blijft en je op latere leeftijd minder fragiel wordt. Ouderen worden vaak fragieler doordat ze spiermassa verliezen, waardoor ze zwakker, langzamer en minder fit worden. Ook zorgt regelmatig bewegen voor een betere mentale gezondheid. Genoeg redenen om in beweging te blijven, dus!

vrouw wandelt in de natuur om meer calorieën te verbranden met wandelen

3. Zorg voor voldoende slaap

Ook je slaappatroon is enorm belangrijk als je gezond ouder wil worden. Een mooie richtlijn is om 7 tot 8 uur slaap per nacht te krijgen, al is de kwaliteit van je slaap wel belangrijker dan de kwantiteit. Heb je moeite met (langer) slapen? Probeer dan eerst meer dan 6 uur slaap per nacht te halen. Je kunt dan langzaam opbouwen met 15 minuten meer totdat je een slaapduur bereikt die voor jou goed voelt. Als 8 uur onrealistisch aanvoelt, push jezelf dan ook vooral niet om dat te halen en kijk naar wat er het beste bij jou en jouw lichaam past.

tips-allergeenvrije-slaapkamer slaap nold

4. Beweeg bewust

Er is geen goede of foute manier van bewegen, maar om er de meeste voordelen uit te halen is het wel zo verstandig om gevarieerd te bewegen. Je kan je beweging het beste ophangen aan drie pilaren: cardiotraining om je hart in shape te houden, krachttraining om je botten sterk te houden en mobiliteitstraining om je balans te verbeteren. Het einddoel is immers niet om je lichaam er op een bepaalde manier uit te laten zien, maar om te zorgen dat je lichaam goed kan blijven functioneren. Hou deze drie pilaren aan en dan zal je daar zeker verschil door gaan merken! Met elke dag minstens een half uur stevig wandelen zit je al een stuk in de goede richting op weg naar lang en gezond leven.

Populair bij de redactie

Of je nou de Camino, het Pieterpad, de Vierdaagse of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Loperswol

Loperswol

Lopen Zonder Blaren

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

15 DECEMBER 2023

BRON: FRANCEINFO

Gerelateerde artikelen