Belangst

3 tips om van je belangst af te komen

Belangst: veel mensen hebben er tegenwoordig last van. Hoe je er vanaf komt? Hopelijk met deze tips.

Een belletje naar de tandarts, kapper of huisarts kan voor sommigen al een hele uitdaging zijn, terwijl het later misschien best meeviel. Herkenbaar? Dan heb je misschien last van belangst. Hoe kom je ervan af?

Uitstelgedrag, klotsende oksels en klamme handen. Belangst kan ontzettend vervelend zijn, helemaal nu we meer thuiswerken en veel dingen online gebeuren. Online redacteur Rachel herkent het wel: “Tijdens mijn studie journalistiek moest ik regelmatig bellen. Ontzettend spannend vond ik dat, maar naarmate ik het vaker deed, ging het steeds beter. Nog steeds maak ik het liefst een afspraak van tevoren, maar uitstellen, dat doe ik niet meer.”

Lees ook: De 10 meest voorkomende angsten

Volgens een artikel in de Volkskrant komt belangst ook voort uit dat we tegenwoordig minder bellen. We grijpen snel naar de mail of Whatsapp, en laten de telefoon het liefst overgaan. Bang om een ander te woord te staan. Toch is het een fijne manier om snel antwoord te krijgen op je vragen.

Tips tegen belangst

  1. Ben je bang dat het niet uitkomt dat je belt? Maak dan een afspraak van tevoren, dan komt je telefoontje niet ongelegen. Zo kun je jezelf goed voorbereiden en eventueel wat punten op papier zetten.
  2. Bellen, bellen, bellen. Klinkt misschien voor de hand liggend, maar door het vaak te doen wordt het steeds normaler en gemakkelijker. In het begin misschien lastig, maar je hebt er later veel aan.
  3. Oefen van tevoren je gesprek en maak een script. Daar hoef je je natuurlijk niet helemaal aan te houden, maar dan heb je een leidraad.

Tip van de redactie:

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft. Voor meer info klik op onderstaande button.

BRON FLOW MAGAZINE, VOLKSKRANT
TEKST RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES