Bij Ons In De Familie

11 leuke dingen om met de hele familie te doen

Zou jij meer dingen met je hele familie of gezin samen willen doen, maar vind je het lastig om iets leuks te vinden wat iedereen leuk vindt om te doen? We’ve got you covered! Wij hebben 11 leuke dingen voor de hele familie op een rijtje gezet – er zit vast iets tussen waar iedereen blij van wordt… Veel plezier!

Bij ons in de familie, dat is het thema van de Boekenweek 2024. Daarom dat we in het archief doken en dit stappenplan opdoken met leuke dingen om met de hele familie te doen.

1. Samen klusjes doen

Klusjes in huis doen is een stuk leuker als je het met je hele gezin samen kan doen, vind je niet? Ook kan je natuurlijk met je kids vrijwilligerswerk gaan doen. Boodschappen doen of kaarten maken voor ouderen, bijvoorbeeld, of helpen bij het dierenasiel. Zoek een activiteit uit waarvan je weet dat je kinderen het leuk vinden, zo kunnen ze ervan genieten en tegelijk iets voor anderen doen.

Lees ook: ’10 leuke hobby’s om jezelf mee bezig te houden

2. Buitenspelen

Een andere leuke activiteit om te doen met je gezin is lekker buitenspelen. Of het nu simpelweg een balletje trappen of overgooien is of misschien wel een potje verstoppertje of ‘verover de vlag’, je kan je prima vermaken met je kids als jullie buiten aan het ravotten zijn. Het leukste? Er is voor iedere leeftijdscategorie wel iets leuks te doen buiten!

3. Knutselen

Hij lijkt misschien voor de hand liggend, maar dat komt vast omdat het ook zo leuk is! Ga bijvoorbeeld toffe LEGO-huizen met je kids bouwen of creëer zelfgemaakte armbandjes. Zo heb je niet alleen iets leuks te doen samen, ook heb je er een leuke herinnering aan gecreëerd. Wat wil je nog meer?!

4. Maak een tijdcapsule

Heb je al eens een tijdcapsule gemaakt? Hoe leuk is het om met je gezin allerlei objecten te verzamelen die echt van nu zijn en die later terug te kunnen vinden? Denk bijvoorbeeld aan brieven, tekeningen, schoolrapporten, oud speelgoed, noem het maar op. Doe alle spulletjes in een goed afgesloten doos en berg hem op een veilig plekje op. Dan kunnen jullie later met z’n allen terugkijken op dat moment!

5. Begin een moestuintje

Hebben jouw kids (of kleinkinderen, buurkinderen) groene vingers (of vinden ze spelen met aarde leuk)? Begin dan jullie eigen moestuintje! Plant bijvoorbeeld cherrytomaatjes, komkommer en courgette in jullie zelfgemaakte moestuintje en ga er met elkaar voor zorgen. Wedden dat je kids in extase zijn als ze voor het eerst hun zelfgemaakte groenten kunnen proeven? Een groenere en gezondere manier om met elkaar te bonden is er bijna niet!

6. Ga bakken

Natuurlijk heb je vast weleens cake of koekjes met je kinderen gebakken, maar wat dacht je van het maken van een familierecept? Ook kan je zelf natuurlijk een nieuwe traditie starten door iets te bakken wat jullie vaker kunnen doen, zoals brood of appeltaart. Als je kinderen weg zijn van creaties maken van klei en zand zijn ze waarschijnlijk ook heel goed in deeg kneden – hoe handig?!

7. Maak zelfportretten

Waarschijnlijk staat je telefoon vol met foto’s van jouw gezinnetje, maar hoe leuk is het om met je kids zelfportretten te gaan schilderen?! Niet alleen kan je zo precies zien hoe je kinderen naar zichzelf en anderen kijken, ook kan je er hele toffe creaties van maken. Scan jullie kunstwerken bijvoorbeeld in en maak er stickers van zodat je iedereen zijn spullen uit elkaar kan houden. Hoe creatief?!

8. Ga kamperen

Hebben jullie een achtertuin? Dan kan je met je kids in jullie eigen tuin gaan kamperen! Niet alleen zullen ze het heel spannend vinden, je kan ze echt een outdoor experience geven. Ga in de tuin bijvoorbeeld zoeken naar bijzondere stenen en beestjes, gebruik een zaklamp om handfiguren op het tentdoek te maken en vertel verhaaltjes voor het slapengaan. Supergezellig en heel laagdrempelig! Geen achtertuin? Dit kan natuurlijk ook prima in je woonkamer (zonder het beestjes zoeken, natuurlijk) met een beetje creativiteit!

9. Begin een boekenclub

Zijn je kinderen al iets ouder en dol op lezen? Begin dan jullie eigen boekenclub! Kies boeken uit die alle familieleden leuk vinden, ongeacht hun leeftijd. Boeken als Sjakie en de Chocoladefabriek en Jumanji worden ook nog steeds door volwassenen gelezen én zijn top voor je kinderen. Laat een iemand hardop lezen zodat jullie het verhaal samen kunnen ervaren of maak een leesschema en bespreek het boek daarna met z’n allen. Ook kan je natuurlijk erna de films van de boeken (als die er zijn) samen kijken en ze met elkaar vergelijken – gezellig!

10. Ga op speurtocht

Er gaat niets boven een goede, ouderwetse speurtocht. Zet er eentje uit in huis of misschien wel door de buurt heen en laat je kinderen zo een nieuwe wereld ontdekken. Spreek een tijdlimiet af en geef je kinderen in die periode allerlei clues om de speurtocht te kunnen lopen. Gebruik hints die op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden zodat je hun verbeelding gaat aanspreken. We zijn benieuwd wat voor creatieve ideeën jouw kinderen zullen krijgen!

11. Schrijf een liedje

Heb je ooit weleens overwogen om een familieband te beginnen? Door samen liedjes te verzinnen speel je niet alleen in op het creatieve vermogen van je kinderen, maar kan je ook momenten die normaal gesproken wat saai lijken – zoals klusjes doen of lange autoritjes – een stuk leuker en gezelliger maken. Maak samen teksten die niemand vergeet en je hebt herinneringen die je jaren later nog zal onthouden, trust us!

Boekentip

Je hebt eindeloze gesprekken over van alles en nog wat. Jullie maken elkaar aan het lachen en kennen elkaar door en door. Voor een lief vriendinnetje, een boekje over ons is een mooi vormgegeven cadeauboekje om zelf te vullen met alle bijzondere momenten die jullie samen hebben beleefd. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST SANTENL

BEELD GETTYIMAGES

Elma van Vliet

Gerelateerde artikelen