Heeft klimaatverandering invloed op slaapkwaliteit?

Klimaatverandering brengt allerlei veranderingen met zich mee. Een verandering waar wij niet direct aan gedacht hadden: de opwarming van de aarde kan mogelijk ook invloed hebben op de kwaliteit van onze nachtrust.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard Kennedy School. Er werden gegevens over de nachtrust van inwoners van de Verenigde Staten bekeken. De gegevens werden naast de weerdata in verschillende steden gelegd.

Hogere temperatuur

Hoe hoger de temperatuur was in vergelijking met het gemiddelde, hoe hoger het aantal nachten waarvan mensen aangaven niet goed te hebben geslapen. De onderzoekers berekenden dat een stijging van 1 graad Celsius ervoor zou zorgen dat er in de Verenigde Staten iedere maand negen miljoen slapeloze nachten zijn. Klinkt nog een beetje cryptisch. Het zou betekenen dat er in 2050 per honderd personen zes extra nachten waarin we onvoldoende slapen zijn.

Klimaatverandering

Klimaatverandering kan ook invloed hebben op je slaap omdat je je zorgen maakt. Klimaat-angst zoals prychologen dat noemen. Vandaag, op 20 november 2023, werd bekend dat landen echt meer klimaatactie moeten ondernemen om te voorkomen dat de aarde deze eeuw met bijna 3 graden opwarmt. Dat concludeert de klimaatafdeling van de Verenigde Naties. De gevolgen van zo’n opwarming zijn enorm. Record na record wordt jaarlijks gebroken: die van heetste zomer, heetste september en zelfs het heetste jáár. In het zogeheten Emissions Gap Report, waarin de wereldwijde uitstoot en de klimaatdoelen naast elkaar worden gelegd, staat dat als de aarde met 3 graden opwarmt, hittegolven die vroeger eens in de vijftig jaar voorkwamen nu gewoon worden.

Klimaatrampen voorkomen

Om zulke rampen te voorkomen, moeten landen zich echt inspannen om de uitstoot terug te dringen. Klimaatdoelen zijn wereldwijd afgesproken bij de beroemde klimaattop van Parijs in 2015. Maar bij het huidige beleid is de kans nul dat de opwarming onder de 1,5 graden blijft, aldus het nieuwe rapport.

Moeite met slapen? Heb je deze al geprobeerd?

Bron: Nu.nl | Beeld: Getty Images

Lees ook

Doe je mee met de 30 day squat challenge?

Dit is het geheim van een goede relatie

5 dingen die met je lichaam gebeuren als je stopt met zuivel

San2404
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen