Hailey Bieber 2100x1440

Hailey Bieber legt beroerte uit: ‘Anticonceptiepil droeg eraan bij’

Hailey Bieber kreeg een TIA (een beroerte) die gelukkig goed afliep. In een video legt ze uit wat er precies gebeurd is.

Hailey Bieber (25) zat aan het ontbijt met haar man Justin, toen Hailey symptomen kreeg van een beroerte en met spoed naar het ziekenhuis moest. Ze kon niet spreken, de rechterkant van haar gezicht hing en haar vingertoppen voelden vreemd. Er bleek een kleine bloedprop in haar hersenen te zitten, die doorschoot zonder blijvende gevolgen voor haar gezondheid: een TIA. Er was een kort gebrek aan zuurstof, maar haar lichaam herstelde zichzelf volledig na een paar uur. ‘Een van de engste momenten in mijn leven’, zegt Bieber in de media.

Risicofactoren

Ondanks de goede afloop, bleef de vraag wat nu een TIA veroorzaakte bij zo’n jong persoon als Bieber. Beroertes komen de laatste tijd vaker voor onder jongeren, liet de American Heart Association weten. De president hiervan noemde als één van de redenen toenemend overgewicht bij jonge mensen, waardoor zij meer kans hebben op een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Dit zijn risicofactoren voor een beroerte. Roken is ook een grote boosdoener.

Volgens neuroloog Frank-Erik de Leeuw spelen ontstekingen een rol, zo zegt hij tegen de Hartstichting. ‘Bij jongeren treden herseninfarcten vaker op in de herfst en de winter. Precies de periode waarin infecties vaker toeslaan, zoals door verkoudheidsvirussen. Infecties veroorzaken ontstekingen in het lichaam. Hierdoor kunnen ook ontstekingen in bloedvaten ontstaan.’ De Leeuw doet verder onderzoek naar herseninfarcten bij jonge mensen.

De pil

De oorzaken van Biebers beroerte blijken echter (deels) anders te zijn, legt ze uit in een YouTube-video. Zo was Bieber net gestart met de anticonceptiepil, iets dat zij beter niet had kunnen doen (zonder overleg met de dokter) in verband met haar migraine. Als je migraine met aura hebt, kun je – vooral als je rookt en/of overgewicht hebt – beter geen anticonceptiepil slikken. Sowieso geeft gebruik van de pil een verhoogd risico op een beroerte. Bieber raadt vrouwen aan om het starten met de anticonceptiepil altijd met een arts te overleggen.

Een tweede mede-oorzaak was volgens haar artsen Biebers recente COVID-diagnose. Daarnaast heeft Bieber een klein gaatje in haar hart, een aandoening die PFO (Patent Foramen Ovale) heet. Dit zou ervoor gezorgd hebben dat de kleine bloedprop kon ‘ontsnappen’ vanuit haar hart naar de hersenen. Ook had ze een lange heen- en terugvlucht van Amerika naar Parijs gehad in een korte tijd, zonder compressiesokken te dragen.

Kortom: de onfortuinlijke combinatie van de pil, COVID-19, een gaatje in haar hart én een periode van weinig beweging, zorgde ervoor dat Bieber een kleine beroerte kreeg.

Tip van de redactie

ASICS GT-2000 Sportschoenen
Asics Sportschoenen Ad
Bestel hier