Hersenen

Hailey Bieber opgeschrikt door bloedprop in hersenen: komt steeds vaker voor bij jongeren

Model Hailey Bieber werd deze week in het ziekenhuis opgenomen met ‘klachten die lijken op een beroerte’. Volgens de American Heart Association komt een herseninfarct steeds vaker voor bij mensen onder de 49.

Hailey Bieber en haar man Justin werden deze week opgeschrikt toen Hailey tijdens het ontbijt symptomen van een beroerte vertoonde. Eenmaal in het ziekenhuis bleek het om een bloedpropje in haar hersenen te gaan, die zonder verdere gevolgen voor haar gezondheid is doorgeschoten.

Stijgende trend

Opluchting alom, maar beroertes komen de laatste tijd vaker voor onder jongeren, laat de American Heart Association weten. De president hiervan noemt als één van de redenen toenemend overgewicht bij jonge mensen, waardoor zij meer kans hebben op een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Dit zijn risicofactoren voor een beroerte. Roken is ook een grote boosdoener.

Volgens de Hartstichting is bij één op de drie jongeren met een beroerte geen oorzaak te vinden. Slagaderverkalking, vaak de veroorzaker van herseninfarcten bij ouderen, is bij jonge mensen niet van toepassing. Volgens neuroloog Frank-Erik de Leeuw spelen ontstekingen een rol, zo zegt hij tegen de Hartstichting. ‘Bij jongeren treden herseninfarcten vaker op in de herfst en de winter. Precies de periode waarin infecties vaker toeslaan, zoals door verkoudheidsvirussen. Infecties veroorzaken ontstekingen in het lichaam. Hierdoor kunnen ook ontstekingen in bloedvaten ontstaan.’ De Leeuw doet verder onderzoek naar herseninfarcten bij jonge mensen.

Een beroerte herkennen

Negen van de tien mensen met een beroerte hebben de volgende symptomen. Trek dus meteen aan de bel als je ze herkent.

  • Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden.
  • Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken.
  • Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.

Bronnen: NBC/CBS / Hartstichting.nl

Tip van de redactie

Tunturi Cardio Fit R20 Roeitrainer
Roeimachine Ad
Bestel hier