foodswaps

Kerstmenu voor iedereen: 5 slimme foodswaps voor noten, ei, gluten, zuivel

Een (kerst)diner voor iederéén maken? Dat kan best lastig zijn, met allergieën en dieetvoorkeuren. Met deze foodswaps wordt het alsnog een eitje.

Foodswaps

Swappen: noten

In plaats van noten: gebruik zaden, zoals lijnzaad en sesamzaad, en pitten, zoals pompoen- en zonnebloempitten.
In sommige gerechten is gedroogd fruit ook een goede vervanger.

Swappen: ei

In plaats van ei: gebruik tofu, in zoete baksels kun je 50 gram appelmoes of een rijpe halve banaan gebruiken. In hartige baksels werken maizena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met water ook.

Swappen: gluten

In plaats van gluten: gebruik havermout, amandelmeel of boekweitmeel als vervanger voor tarwemeel.

Lees ook: ‘Kerstrecept voor heerlijke vegan bountytaart met dadels’

Swappen: kaas

In plaats van kaas: gebruik edelgistvlokken. Die hebben een kaasachtige smaak, waardoor ze als een soort Parmezaanse kaas werken. Je kunt ook van cashewnoten zelf een zacht kaasje maken.

Swappen: melk

In plaats van melk: gebruik plantaardige ‘melk’, zoals amandel-, haver-, soja-, rijst- of erwtendrink.

Met deze foodswaps zet je alsnog een kerstdiner op tafel waar iedereen van kan meegenieten.

LEES OOK

Beeld: Getty Images

Uit andere media


Maaike van Oostveen

Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.

Meer van Maaike