Kerstmenu voor iedereen: 5 slimme foodswaps voor noten, ei, gluten, zuivel
18 december 2025
Een (kerst)diner voor iederéén maken? Dat kan best lastig zijn, met allergieën en dieetvoorkeuren. Met deze foodswaps wordt het alsnog een eitje.
Foodswaps
Swappen: noten
In plaats van noten: gebruik zaden, zoals lijnzaad en sesamzaad, en pitten, zoals pompoen- en zonnebloempitten.
In sommige gerechten is gedroogd fruit ook een goede vervanger.
Swappen: ei
In plaats van ei: gebruik tofu, in zoete baksels kun je 50 gram appelmoes of een rijpe halve banaan gebruiken. In hartige baksels werken maizena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met water ook.
Swappen: gluten
In plaats van gluten: gebruik havermout, amandelmeel of boekweitmeel als vervanger voor tarwemeel.
Lees ook: ‘Kerstrecept voor heerlijke vegan bountytaart met dadels’
Swappen: kaas
In plaats van kaas: gebruik edelgistvlokken. Die hebben een kaasachtige smaak, waardoor ze als een soort Parmezaanse kaas werken. Je kunt ook van cashewnoten zelf een zacht kaasje maken.
Swappen: melk
In plaats van melk: gebruik plantaardige ‘melk’, zoals amandel-, haver-, soja-, rijst- of erwtendrink.
Met deze foodswaps zet je alsnog een kerstdiner op tafel waar iedereen van kan meegenieten.
LEES OOK
Beeld: Getty Images
Uit andere media