Feestdagen Blues alleen met kerst santenl

Feestdagen blues… zo voorkom je het

Naast gezelligheid brengen de feestdagen vaak ook stress met zich mee. Hoe voorkom je de feestdagenblues?

Voor die gezellige kerstavondjes en natuurlijk de jaarwisseling is voorbereiding geboden. Al dat winkelen, koken, schoonmaken en gastvrouw zijn, brengt flink wat stress met zich mee en veroorzaakt soms zelfs een depressie. De oorzaak? Te hoge verwachtingen. Geluk en onbezorgdheid kun je niet plannen of jezelf en anderen daartoe dwingen. Erger nog: het werkt zelfs averechts. Natuurlijk mag je streven naar een geweldige Kerst, een sublieme kerstmaaltijd en Oud & Nieuw, maar perfectie is echt niet nodig.

Lees ook: weg met de stress in 2024

Tips tegen feestdagenblues
Vier nuttige tips om heelhuids (lees: zonder stress) en gelukkig de feestdagen door te komen:

– Ben je droevig? Zet je gevoelens niet opzij, maar erken ze. Andere mensen uit je naaste omgeving zijn ook niet altijd even gelukkig, ondanks dat het Kerst is.

Geluk koop niet met dure cadeaus. Natuurlijk mag je je geliefdes (en jezelf) best eens verwennen, maar een lege portemonnee of een schuld op de creditcard, levert ook weer de nodige stress op.

Blijf gezond eten. Laat niet alle remmen los, maar geniet met mate. Zo zit je na de feestperiode niet met die extra kilo’s.

– Zorg voor een goede planning, inclusief wat ademruimte voor jezelf. Begin op tijd met voorbereiden en zeg af en toe een feestje af – je kunt niet overal tegelijk zijn.

Vrolijk jezelf op met deze klassieker


Toch bang dat je eenzaam bent met de feestdagen? Doe zoals deze Deen dat een paar jaar gelden deed. HIj had zijn jeugd in kindertehuizen doorgebracht en vlak voor kerst maakte zijn vriendin het uit. Zonder familie, zonder vrienden, zonder geliefde schreef hij toen een bericht: “Ik ben eenzaam en ga door de moeilijkste periode van mijn leven. Ik zit van 2.00 tot 20.00 uur op de trappen voor het stadhuis. Ik draag een zwarte broek en een tas van de North Face”, schreef hij. Hij stuurde het bericht via zijn telefoon naar mensen die in een straal van tien kilometer om hem heen waren. Maar liefst dertien mensen kwamen naar het stadhuis om hem te steunen. Daarna werd hij uitgenodigd door het grootste radiostation van Denemarken om zijn verhaal te vertellen.

We moedigen je niet gelijk aan om een dag voor je lokale stadhuis te gaan zitten, maar moraal van het verhaal is toch wel dat je soms andere mensen om hulp moet vragen als je je alleen voelt, stress hebt of opziet tegen de feestdagen.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

23 NOVEMBER 2023

Tip van de redactie

Breng een warme, gezellige sfeer in huis of tuin met deze verlichte kerstlantaarn van 25 cm hoog. Ideaal voor zowel binnen als buiten, het is de perfecte toevoeging voor de kerstdagen of de donkere winterperiode. Een sfeervolle must-have. Voor meer informatie klik op onderstaande button.