Zwanger In Zomer 1000x1440

Zwanger in de zomer: zo koel je af

Een broeierige hittegolf en zwanger zijn gaan prima samen met deze verkoelende tips.

Zwanger zijn in de zomer heeft veel voordelen. Je zomergarderobe is vaak los en luchtig, je opgezwollen voeten kunnen de hele dag in slippers, de extra vitamine D kun je wel gebruiken en de gewichtloosheid van zwemmen voelt zalig. Toch kan hitte je overweldigen op momenten dat je even niet zo lekker in je vel zit. Zo zorgen lichamelijke veranderingen tijdens je zwangerschap, zoals hormoonschommelingen, ervoor dat je het sneller warm hebt dan vóór je zwanger werd. Oververhitting en uitdroging liggen op de loer, dus maak je vooral niet drukker dan nodig met onderstaande tips.

Koel je handen en voeten

Tja, onder je zwangerschap kun je niet meer uit, maar cold feet krijgen is wel degelijk positief als aanstaande moeder. Door je handen en voeten te koelen, koel je je hele lichaam af. Zorg dus dat je jezelf gedurende de dag kunt onderdompelen in een emmer of opblaasbadje.

Gebruik een verkoelende gadget

Er zijn heel wat handige, compacte verkoelingsaccessoires die ervoor zorgen dat je de hele dag door voorzien wordt van een briesje of een subtiele nevel. Onze favorieten zijn de mist sprayer, de koelhanddoek en de aircooler. Vooral de koelhanddoek is perfect om tijdens een hete zomernacht op je voorhoofd of buik te leggen, aangezien deze zo’n twee uur koel blijft. Aanzienlijk langer dan een nat washandje, dat vaak ook populair is als je zwanger bent in de zomer.

Leg je benen omhoog

Ook zonder hittegolf liggen gezwollen voeten op de loer tijdens je zwangerschap. Geef je voeten en enkels daarom wat liefde door regelmatig met je benen omhoog te gaan liggen. De yogapose viparita karani is hier perfect voor. Deze ‘benen tegen de muur’ pose is prettig voor je onderrug en zorgt voor een goede doorbloeding.

Yogapose Muur Ad

Houd een siësta

In tropische klimaten hebben ze niet voor niks een siësta op de heetste momenten van de dag. De siësta is meestal na de lunch, van twee tot vijf. Je gaat dan powernappen of iets anders ontspannends doen uit de zon. Om het beste uit je powernap te halen kun je een geleide meditatie gebruiken uit een ontspanningsapp of van YouTube. Een sessie van de geleide slaapmeditatie yoga nidra, bijvoorbeeld, staat gelijk aan een paar uur slaap.