mond

Zo ruikt je mond ’s ochtends altijd fris

Fris en fruitig wakker worden? Dat zou je graag willen, maar je ochtendadem ruikt allesbehalve fris. Hoe komt dat toch, en belangrijker: wat kun je ertegen doen?

Een slechte adem komt meestal door de bacteriën in je mond. Geen zorgen: de aanwezigheid van bacteriën is heel normaal. Ze zijn constant bezig met het verwerken van ‘mondafval’, waarbij ze proteïnen en suikers uit voedsel, mondcellen, plaque en slijm afbreken. Daardoor komen er afvalstoffen vrij en dát zijn de boosdoeners van je vieze adem. Deze afvalstoffen worden ook wel vluchtige zwavelverbindingen genoemd en ruiken niet bepaald naar roosjes. Speeksel houdt deze bacteriën in toom. Maar in je slaap maak je maar weinig speeksel aan, waardoor je mond de perfecte omstandigheden heeft voor de bacteriën. Slaap je met je mond open, dan wordt die alleen maar droger en zal je adem dus nog wat viezer ruiken. Ook te weinig water drinken, roken en alcohol kunnen je mond uitdrogen.

Stress

En onderschat stress niet: bij langdurige stress kan de kwaliteit van het speeksel en de speekselvloed afnemen, waardoor de bacteriën met name ’s nachts alle kans krijgen om vieze luchtjes te produceren.

Drinken en gezondheid van je mond

Heb je een gezonde mond, dan verdwijnt je slechte adem vanzelf als je wat water gaat drinken. En door iets te eten, breng je de speekselaanmaak op gang. Ook mondverzorging is belangrijk om de bacteriën in toom te houden. Die verstoppen zich namelijk graag in etens-resten tussen je tanden en kiezen, op je tong en in gaatjes onder een vulling of kroon.

Mondspoelingen

Let wel op met mondspoelingen. Sommige drogen je mond juist nog meer uit door de alcohol of het stofje sodium lauryl sulfaat dat in sommige spoelingen zit. Mondspoelingen met bijvoorbeeld chloorhexidine werken beter, die kun je via je huisarts verkrijgen. Ze zorgen ervoor dat er minder bacteriën in je mond komen en dat ze minder afvalstoffen produceren. Heb je chronisch een slechte adem, dan kan dat andere oorzaken hebben, zoals een ontsteking van je tandvlees. Vraag je tandarts of mondhygiëniste om advies.

KLIK HIER

Oplossingen voor je mond

• Reinig voordat je gaat slapen je gebit en mond. Poets twee minuten je tanden en kiezen, en gebruik tandenstokers of flosdraad voor de ruimtes ertussen. Maak je tong schoon met een tandenborstel of tongschraper. Zoals deze.

KLIK HIER

• Drink na de nacht een glas water en blijf gedurende de dag regelmatig drinken, zodat je mond niet uitdroogt.

• Reinig na je ontbijt je gebit en mond opnieuw.

• Eet maximaal drie maaltijden en maximaal drie tussendoortjes, en kies voor gezonde voedingsmiddelen. Vermijd suikerrijke voeding, die stimuleert de groei van zurige bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor vies ruikende afvalstoffen en ze verhinderen de groei van goede bacteriën.

• Een kauwgompje geeft je mond een frisse geur en zorgt ervoor dat je meer speeksel aanmaakt. Kies natuurlijk wel een suikervrije variant.

• Ga elk halfjaar of jaar voor controle naar de tandarts en elk halfjaar naar de mondhygiënist.

TEKST MARA RUIJTER | BEELD GETTY IMAGES,

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.