Verleidingen

Zo ga je om met (vervelende) verleidingen

Verleidingen weerstaan is lastig, vooral wanneer het om eten gaat. Voedingsdeskundige Anki Willemsen helpt je op weg.

Een pizza is zo besteld en die telefoon ligt heel snel binnen handbereik wanneer je even niks te doen hebt. Verleidingen zijn dichtbij en zorgen voor minder beweging en een ongezondere leefstijl. Het is tijd om weer verliefd te worden op je leefstijl, zegt voedingsdeskundige Anki Willemsen.

Tien miljoen mensen zijn chronisch ziek, en een groot deel van die ziektes is leefstijl-gerelateerd. Ik heb nog nooit een vrouw ontmoet die niet gezond oud wil worden. Die niet fit wil zijn of niet vol energie wil kunnen rennen, dansen en springen. Die zich niet fijn wil voelen in haar lichaam. Toch leven we er gezien de cijfers niet naar. Er zijn te veel verleidingen. We eten onze emoties weg. We bewegen te weinig en zoeken ontspanning in onze telefoon. Je probeert gezond te eten, maar met tachtig procent ongezond aanbod in de supermarkten word je met verpakkingen misleid.

Lees ook: 7 tips voor goedkoop én gezond avondeten

Gevoel van schaarste

Wanneer je wilt afvallen, ben je geneigd te kijken naar wat je niet meer wilt. Waar je minder van wilt. Minder snaaien, minder vaak een vette hap bestellen en minder vaak op de bank ploffen. Je wilt minder alcohol drinken en minder vaak uit eten. Dat gevoel van schaarste creëert echter een gevoel van: ik mag niks leuks en fijns meer. En dat is precies de reden waarom we gezond gedrag na een paar weken weer opgeven. ‘Het leven moet wel leuk blijven.’

Van moeten naar willen

Daarnaast heb je te maken met korte- en langetermijngenot. Op de lange termijn levert een gezonde leefstijl jou veel op. Je verkleint je kans op chronische ziekten en vergoot de kans op een fit lijf en een gezond brein. Maar in onze maatschappij is er overal volop verleiding om te kiezen voor kortetermijngenot. Sta je op de trein te wachten? Er is altijd een croissantje in de buurt. Heb je geen zin om te koken? Een pizza is zo besteld. Overal is verleiding.

Verleidingen 2

Sabotage

De kans is groot dat afvallen voor jou een negatieve lading heeft, waarmee jij jezelf saboteert. Je denkt aan alles wat je ‘moet’. Ik moet sporten, ik moet salade eten. Daardoor komt het boven op je to-dolijst, en blijf je het uit- of afstellen. Je steekt je kop in het zand. Je denkt misschien dat het je toch nooit gaat lukken.

Fall in love!

Daarom nodig ik je uit om weer verliefd te worden op je leefstijl. En dan niet van alles moeten van jezelf. Maar kijken naar wat je wilt! Op deze manier kun je ontdekken waar je passie ligt en waar je dus juist meer van wilt. Dat combineer je met de juiste keuzes in de supermarkt. Op die manier kun jij je brein vóór je laten werken en creëer je een leefstijl waarmee je afvalt en zonder moeite op gewicht blijft!

Anki Willemsen (36) is voedingsdeskundige, founder van de Lazyfitgirl Methode en auteur van de bestseller De Eetswitch. Jarenlang had ze over- gewicht en eetbuien, ook heeft ze de zeldzame slaap-waakstoornis narcolepsie. Door haar voedingspatroon aan te passen, viel ze 25 kilo af en kreeg ze meer energie. Nu helpt ze andere vrouwen met hun mindset en eetswitchen naar voedzamere keuzes. Volg Anki op @lazyfitgirlmethode.

Tip van de redactie:

Wil jij voorgoed van overtollige kilo’s af? Dan is dit boek echt iets voor jou. Anki Willemsen’s Lazyfitgirl Methode belooft simpel, leuk en lekker afvallen zonder ingewikkeldheid. Ontdek hoe je eetswitcht naar een gezondere levensstijl met 75 heerlijke recepten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST ANKI WILLEMSEN
BEELD GETTY IMAGES

Anki Willemsen