huis

Zo creëer je een schone lucht in huis

Heb je vaak hoofdpijn, astma of slaap je slecht? Misschien ligt het wel aan de lucht in je huis! Fris de boel flink op met deze simpele tips.

Vaker ventileren

De eenvoudigste manier op de lucht te reinigen is door veel te ventileren. Zo raak je de vochtige damp uit de vaatwasser of badkamer kwijt, net als de warme lucht uit de oven en magnetron. Eén op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is meer fijnstof aanwezig dan buiten.

Lees ook: ‘Bescherm je kamerplanten tegen de verwarming met deze voorzorgsmaatregelen’ 

Zo doe je het

Zet elke dag het raam in je slaapkamer open en doe in de woonkamer ten minste één keer per dag de deur of het raam open. Doe dit op een vast moment, bijvoorbeeld net na het avondeten, om er een gewoonte van te maken.

Etherische oliën

Etherische olie zou de zuurstof verrijkende eigenschappen van planten bevatten en zo helpen de lucht in huis te reinigen. Vooral oliën uit de dennenfamilie zouden luchtzuiverend en bacteriedodend werken, door de monoterpeenverbindingen. (Samenstelling van moleculen die je in dennen terugvindt.) Uit Servisch wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze moleculen ervoor zorgen dat dennenolie micro-organismen zoals schimmels aanpakt.

Zo doe je het

De eenvoudigste manier om de essentiële olie in de lucht te brengen is door een tissue met een aantal druppels olie op de verwarming te leggen. Ook kun je bij diverse drogisterijen luchtsprays kopen op basis van etherische oliën. Door de verstuiver worden de oliën gemakkelijk door de ruimte verspreid.

Luchtreiniger & -bevochtiger

Als je geen gelegenheid hebt om vaak het raam of de deur open te zetten, is een luchtreiniger en-bevochtiger handig. Met verschillende filters zuivert het apparaat de lucht. Zo houdt een filter bijna alle stofdeeltjes groter dan 0,3 micrometer tegen en het zogeheten foto katalytische filter neutraliseert giftige dampen en absorbeert virussen en bacteriën. Ionisatie brengt negatief geladen deeltjes in de lucht, waardoor stofdeeltjes neerslaan. Zo verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk.

Zo doe je het

Luchtreinigers kun je kopen bij veel elektronicazaken. Je kunt het beste kiezen voor een luchtreiniger en bevochtiger in één. Een luchtreiniger kan de lucht namelijk er droog maken.

Plant power

Kamerplanten zijn in staat de lucht te reinigen. Ze pakken giftige stoffen als formaldehyde, xyleen en ammonia aan. Die stoffen zitten onder andere in schoonmaakmiddelen en kunnen daarna in huis blijven zweven. Eén plant per honderd vierkante meter ruimte kan al zorgen voor een efficiënte reiniging van de lucht.

Zo doe je het

De Aloë Vera is misschien wel de makkelijkste plant om in huis te hebben. Zorg voor een zonnige plek en geef ‘m eens in de paar weken een klein beetje water. Als de lucht vervuild is, zijn er bruine vlekjes te zien op de plant? Handig als graadmeter! Andere planten die de lucht zuiveren, zijn klimop, sansevieria en de goudpalm.

Bron: Sante juni 2017 Tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen