Banaan gezond broodbeleg

Zijn bananen stoppend voor je stoelgang?

Bananen zijn stoppend, dus zou je er niet al te veel van moeten eten, want: niet echt bevorderlijk voor een goede stoelgang. Toch? Diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas geeft opheldering.

“Nee, dat is een fabel. Waar dit fabeltje vandaan komt? Geen idee. Maar hardnekkig is het wel! Ik hoor het al mijn hele loopbaan. Maar bananen zijn juist rijk aan vezels en kunnen helpen verstopping te voorkomen. Hoe zit het nou met vezels en de stoelgang?”

Wat zijn vezels?

“Vezels zijn voedingsbestanddelen die onverteerd in de dikke darm terechtkomen. Ze zorgen voor een goede darmwerking. Sommige zijn een soort spons en nemen vocht op waardoor je ontlasting soepel wordt en makkelijk door je darm beweegt.
Andere typen vezels fungeren als voedingsbodem voor goede bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën zetten ze om in nuttige stoffen voor de spijsvertering en de gezondheid. Dat wordt ook wel fermentatie genoemd. In de darm wonen biljoenen bacteriën, samen het microbioom genoemd. Een gezond microbioom bestaat uit veel bacteriën van veel verschillende soorten. Per dag heb je tussen de dertig en veertig gram vezels nodig. Gemiddeld krijgen Nederlanders ongeveer de helft van deze aanbeveling binnen. Vezels vind je in plantaardige producten als groente, fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten. Elk product bevat weer een ander type voedingsvezels, daarom is variatie zo
belangrijk. Hoe zorg je dat je voldoende vezels binnenkrijgt? Ik geef je een paar tips.”

Eet volkoren & meer groente

“Volkorenbrood, -pasta en zilvervliesrijst bevatten veel meer voedingsvezels dan niet-volkoren varianten. Een volkoren boterham bevat bijvoorbeeld wel drie keer zo veel vezels als een witte boterham. Let op: de term mag ook op producten staan waarvan maar een deel volkoren is. In de ingrediëntenlijst kun je zien welk deel. Veel mensen eten alleen groenten bij de warme maaltijd. Als je op andere momenten ook groenten eet, haal je de aanbeveling makkelijker. Neem groenten als paprika, komkommer, wortel, tomaat, radijs et cetera als snack of eet een salade als lunch.”

Vezels in broodbeleg & snacks

“Klassiek Nederlands broodbeleg – zoals vleeswaren, kaas en hagelslag – bevat geen vezels. Kies eens wat vaker iets met vezels, bijvoorbeeld hummus of erwtenspread, pindakaas of tahin en top je broodje af met plakjes tomaat of komkommer en strooi er wat pitten en zaden overheen. Vezelrijke snacks zijn noten, geroosterde kikkererwten, groente, pitten (zoals zonnebloempitten), gedroogd fruit (zoals dadels en abrikozen), sojaboontjes (edamame) en volkoren crackers met beleg en vers fruit. Alle fruitsoorten zijn rijk aan vezels. Eet bij voorkeur fruit in plaats van een vruchtensapje te drinken. Vezels gaan bij het persen namelijk grotendeels verloren. Let er in elk geval op dat als je meer vezels gaat eten, je ook zo’n anderhalf tot twee liter per dag drinkt. Anders werken vezels juist averechts.”

Tekst: Marijke Berkenpas / Iamafoodie.nl

Favoriet van de redactie

BK Bourgogne braadpan

Bk Braadpan Ad
Shop