stoppen met roken

Wetenschappelijk bewezen: het is nooit te laat om te stoppen met roken

Als je stopt met roken neemt de kans op ziektes als longkanker af. Uit recent onderzoek blijkt dat je longen na het stoppen met roken weer de kans hebben om te herstellen.

Het is nog niet te laat

Uit recent onderzoek blijkt dat cellen die aangetast zijn door tabak kunnen herstellen. Zo worden ze vervangen door gezonde cellen. In het onderzoek dat gepubliceerd is in het blad Nature staan een paar veel gedane uitspraken van mensen die het stoppen met roken hebben opgegeven. Het meest gehoorde argument om niet meer te stoppen is “Het is nu toch al te laat om te stoppen”. Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat het nooit te laat is om te stoppen!

Lees ook: ‘Roken steeds minder populair in Nederland’

15.000 pakjes

Er waren mensen die wel 15.000 pakjes sigaretten hadden gerookt, voordat ze stopten met roken. Na een paar jaar werden hun longen onderzocht en wat bleek? De cellen in de luchtwegen vertoonden geen schade meer van tabak. Voor het onderzoek werden de longen van zestien deelnemers onderzocht. Hieronder vielen volwassenen die nog nooit hebben gerookt, ex-rokers en rokers.

Aflossen

Negen van de tien cellen in de longen van rokers hadden mutaties, dit zijn mutaties die tot tot kanker kunnen leiden. Bijzonder was, dat in de longen van de ex-rokers veel vervangende cellen te zien waren. Aangetaste cellen waren vervangen door nieuwe gezonde cellen.

Gezonder

De longcellen van de ex-rokers waren vier keer gezonder dan de longcellen van de mensen die nog steeds roken. Hoe dit proces precies werkt moet nog uitgezocht worden, maar het blijkt dat er ergens in je lichaam een voorraad aan gezonde cellen zit die aangetaste cellen kan vervangen.

Bron: Linda.nl

Tip van de redactie

YOS Giftset – waterfles met pillendoos en voedingssupplementen
Yosgiftset
Bestel hier

Gerelateerde artikelen