Suiker

Welke suikers zitten er in groente en fruit?

Groente en fruit zijn gezond voor je. Toch zitten er ook suikers in. Welke suikers zijn het en wat voor een invloed hebben ze op je lichaam en gezondheid?

Natuurlijke suiker en toegevoegde suiker

Er zit een verschil tussen de verschillende soorten suikers. Natuurlijke suiker komt van nature voor in fruit, groente maar ook in bijvoorbeeld melk. Toevoegde suikers zitten in frisdrank, (de meeste) tussendoortjes en snacks. Het gekke is dat je lichaam eigenlijk helemaal geen verschil ziet tussen die natuurlijke en toegevoegde suikers. Beide worden omgezet tot dezelfde hoeveelheid calorieën. Het verschil zit hem in de soort producten. Producten met toegevoegde suikers zijn over het algemeen namelijk slechter, doordat ze minder vitamines en mineralen bevatten dan groentes en fruit.

Lees ook: helpt groenten eten als ontbijt tegen suiker cravings?

Welke groentes en fruit bevatten het meest?

De meeste natuurlijke suikers vind je in zongedroogde tomaten (ruim 37 gram), gevolgd door bieten (6 gram), maïs (ruim 5 gram), ui (ook ruim 5 gram) en tot slot paprika (4,7 gram). Dat betekent natuurlijk niet dat je geen fruit en groentes meer kunt eten. Het voedingscentrum raadt het juist aan om die welbekende twee stukjes fruit én 250 gram groentes te eten per dag, ondanks de suikers.

Benieuwd naar hoeveel suiker er in andere soorten groente en fruit zit? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

Bron: Voedingscentrum, Radar
Beeld: Getty Images