groenten-eten-ontbijt-suiker-cravings

Helpt groenten eten als ontbijt tegen suiker cravings?

Heb jij de hele dag trek in zoet? Je bent niet de enige… Maar het lijkt erop dat we de oplossing hebben gevonden: groenten eten bij je ontbijt zou ervoor kunnen zorgen dat je overdag geen last meer hebt van suiker cravings. Is dat echt zo en hoe komt dat dan? Dat leggen we je hier uit!

Groenten als ontbijt

Ja, het kan zeker helpen om groenten als ontbijt te eten. Er zijn namelijk een aantal redenen waarom ze kunnen helpen om jouw suiker cravings tegen te gaan. Om nog maar niet te spreken over het feit dat ze natuurlijk hartstikke gezond zijn!

Lees ook: ‘6 manieren om groente te eten bij je ontbijt

1. Bittere groenten helpen tegen behoefte aan suiker

Bittere groenten – zoals rucola, spruitjes, (boeren)kool, etc. – zorgen ervoor dat je minder behoefte hebt aan suiker. Ze hebben namelijk een effect op de manier waarop ons lichaam trek en cravings interpreteert. Deeltjes in planten binden bittere receptoren, zorgen voor meer speeksel en stimuleren de productie van verteringssappen van de maag en pancreas. Onze smaakreceptoren voor bittere smaak hebben een effect op de hormonen die honger en trek reguleren, zo bleek uit een onderzoek uit 2015. Participanten die een capsule met een bitter bestandsdeel slikten aten minder calorieën en hadden hogere hormoonlevel van CCK, een hormoon wat je hongergevoel onderdrukt. Hierdoor kan het eten van bittere groenten helpen bij het verminderen van suiker cravings.

2. Groenten helpen je bloedsuikerspiegel in balans te houden

Een andere reden om groenten aan je ontbijt toe te voegen is hun effect op je bloedsuikerspiegel, wat enorm je suiker cravings kan beïnvloeden. Zeker groenten met een hoge vezelwaarde kunnen je suiker cravings stillen. Suiker cravings krijg je namelijk wanneer je bloedsuikerspiegel zak, wat vaak gebeurt als je een maaltijd overslaat of een maaltijd eet die niet genoeg eiwitten en vezels bevat. Wanneer we een gebalanceerd ontbijt eten waar groenten in zitten met een hoog vezelgehalte, kan het je bloedsuikerspiegel in balans brengen en wellicht suiker cravings later op de dag voorkomen. Aan welke groenten je dan moet denken? Bonen, doperwten, spruitjes en bladgroenten.

3. Groenten zorgen ervoor dat je sneller vol zit

Groenten bevatten meer voedingsstoffen dan bijvoorbeeld zoete baksels. Aangezien groenten veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten, is het niet gek dat groenten als ontbijt eten ervoor kan zorgen dat je vol en verzadigd bent. Dat zorgt er natuurlijk weer voor dat je minder zin hebt om een suikerrijk baksels te eten. Voeg bijvoorbeeld spinazie toe aan je ontbijt. Dat zit vol vitaminen, mineralen en vezels en kan je makkelijk door verschillende ontbijtjes heen werken. Denk aan een omelet of een lekkere smoothie. De vitaminen en mineralen helpen om je lichaam te voorzien van essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt om optimaal te functioneren, terwijl de vezels je helpen vol te zitten.

Tekst Santenl beeld GetyImages

Gerelateerde artikelen