geur

Wat is eigenlijk de functie van lichaamsgeur?

Ongewenste lichaamsgeur is nogal een afknapper. Maar wat maakt dat iemand lekker ruikt of juist niet? En wat is eigenlijk de functie van lichaamsgeur?

Jasper de Groot is postdoctoraal researcher bij de afdeling sociale-, gezondheids- en organisatiepsychologie van de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt de relatie tussengeur en emoties.

“Geur vertelt je: kan ik iets of iemand benaderen of moet ik wegwezen?” zegt hij. “Als iets zoetig en lekker ruikt, weten we: dit is gezond, dit kunnen we opeten. Ruikt iets bedorven of naar, dan weten we: dit maakt ons ziek, dit laten we staan. Bij lichaamsgeuren komt daar nog een andere functie bij, namelijk sociale communicatie.”

Lees ook:Waarom zweet de een meer dan de ander tijdens het sporten?

Gevaar!

“Geur is bijvoorbeeld een middel waarmee je iemand kunt waarschuwen: kijk uit, er is gevaar! Het voordeel van geur is dat je iets kunt zeggen terwijl je er zelf al niet meer bent, want je kunt met je lichaam een bepaalde geur afgeven die in een ruimte kan blijven hangen. Een ander voordeel van geur is dat je het ook kunt inzetten in een donkere of lawaaiige omgeving. Je kunt elkaar misschien niet horen of zien, maar wel ruiken.”

De geur van angst

“Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we de geur van angstige mensen op een onderbewuste, indirecte manier goed kunnen oppikken. Datzelfde lijkt op te gaan voor walging en euforie. We kunnen emoties dus niet alleen zien, maar ook ruiken.”

Bron: Santé februari, tekst: Fleur Baxmeier beeld GettImages

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop

Gerelateerde artikelen