4 Kilo Afvallen

Waarom we geen gewicht verliezen

Lukt afvallen maar niet? Misschien ligt het aan een van deze vier redenen. Richt je aandacht hierop en je valt moeiteloos af.

Als je in het Santé archief kijkt op welke termen mensen het vaakst zoeken, dan is dat ‘vier kilo afvallen’ of ’tien kilo afvallen’. Blijkbaar is dat de hoeveelheid overgewicht die onze lezers het meest met zich meedragen. In Santé magazine schrijven we vooral over een gezonde keuzes maken. Wil je weten waarom gewicht kwijtraken zo lastig is, lees dan dit.

Lees ook: zo veel calorieën verbrand je door te wandelen

Minder eten

Minder eten en meer bewegen is al jaren de boodschap aan mensen die overgewicht hebben. Maar zo simpel is het niet.

Volledig Plantaardig Dieet

lees ook: dit gebeurt er als je elke dag een uur wandelt

Overgewicht kan ontstaan dorodat je altijd net iets meer eet dan je nodig hebt. Net iets minder beweegt, of door een ontregelde hormoonhuishouding als je ouder wordt. Overgewicht is niet een kwestie van eigen schuld dikke bult, maar een complex probleem dat je niet van de ene op de andere dag oplost.

Lees ook: dit zijn de 10 redenen waarom je geen gewicht verliest

Boekentip

afvallen
BESTEL HIER

Vier redenen waarom je geen gewicht verliest

Deze vier redenen dat je geen gewicht verliest, lijken voor de hand liggend. Toch gaat het vaak mis. Jessica Bartfield, gespecialiseerd in voeding en gewicht, licht de vier redenen toe.

1. We onderschatten het aantal calorieën dat we eten
Het is lastig om precies te weten hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt. Het helpt om een tijdje een eetdagboek bij te houden, waarin je alles wat je eet en drinkt opschrijft. Let ook op de grootte van de porties die je neemt en sta erbij stil dat je wanneer je buiten de deur eet vaak grotere porties geserveerd krijgt.

2. We overschatten het aantal calorieën dat we verbranden met beweging en sport
Om iedere dag genoeg te bewegen, moet je proberen beweging een vast onderdeel van je levensstijl maken. Maak er een gewoonte van om kleine afstanden lopend of met de fiets af te leggen. Als je een stappenteller gebruikt, probeer dan 10.000 stappen op een dag te zetten. Met een sporthorloge gaat dat nog makkelijker.

3. We timen onze maaltijden slecht
Om je stofwisseling op gang te houden, heb je verspreid over de dag genoeg eten nodig. Sla je ontbijt niet over en eet iedere drie uur een tussendoortje of een maaltijd.

Tekst Santé online, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop