Moeiteloos vier kilo afvallen doe je zo
Lukt afvallen maar niet? Misschien ligt het aan een van deze vier redenen. Richt je aandacht hierop en kun je moeiteloos vier kilo afvallen.
Als je in het Santé archief kijkt op welke termen mensen het vaakst zoeken, dan is dat ‘vier kilo afvallen’ of ’tien kilo afvallen’. Blijkbaar is dat de hoeveelheid overgewicht die onze lezers het meest met zich meedragen. In Santé magazine schrijven we vooral over een gezonde levensstijl. Goed slapen, meer bewegen, gezonde keuzes maken en minder stress. Het idee dat overgewicht per se betekent dat je op dieet moet, is een beetje achterhaalt. De meeste diëten werken namelijk niet, zo blijkt.
Lees ook: zo veel calorieën verbrand je door te wandelen
Minder eten
Elke keer wanneer we toch iets schrijven over gewicht kwijtraken, zijn er lezers die reageren met de opmerking dat ‘elk pondje door het mondje gaat’. Of dat je ‘gewoon’ minder moet eten. Iedereen die last heeft van overgewicht, weet dat het helemaal niet zo simpel is.
Overgewicht ontstaat niet van de ene op de andere dag. Als je twintig jaar lang elk jaar een kilo aankomt, ben je ongemerkt twintig kilo zwaarder. En als dan ook je hormoonhuishouding, je stress of je slaapgewoontes zijn veranderd in die jaren, is het niet zo makkelijk om gewicht kwijt te raken. Ook niet als je maar vier kilo wil afvallen.
Realistisch doel voor vier kilo afvallen
Maar goed, dat hoeven we misschien niet uit te leggen. Wat we wel kunnen uitleggen is dat het beter is – als je wil afvallen – om een realistisch doel voor ogen te hebben. Vier kilo afvallen is daarom een prima doelstelling. En als je snapt waarom het zo moeilijk is om ook een paar kilo blijvend te verliezen, lukt het je misschien wel om een paar kilo lichter te worden.
Boekentip

Vier redenen waarom je geen gewicht verliest
Deze vier redenen dat je geen gewicht verliest, lijken voor de hand liggend. Toch gaat het vaak mis. Jessica Bartfield, gespecialiseerd in voeding en gewicht, licht de vier redenen toe.
1. We onderschatten het aantal calorieën dat we eten
Het is lastig om precies te weten hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt. Het helpt om een tijdje een eetdagboek bij te houden, waarin je alles wat je eet en drinkt opschrijft. Let ook op de grootte van de porties die je neemt en sta erbij stil dat je wanneer je buiten de deur eet vaak grotere porties geserveerd krijgt.
2. We overschatten het aantal calorieën dat we verbranden met beweging en sport
Om iedere dag genoeg te bewegen, moet je proberen beweging een vast onderdeel van je levensstijl maken. Maak er een gewoonte van om kleine afstanden lopend of met de fiets af te leggen. Als je een stappenteller gebruikt, probeer dan 10.000 stappen op een dag te zetten. Met een sporthorloge gaat dat nog makkelijker.
3. We timen onze maaltijden slecht
Om je stofwisseling op gang te houden, heb je verspreid over de dag genoeg eten nodig. Sla je ontbijt niet over en eet iedere drie uur een tussendoortje of een maaltijd.
4. We slapen niet goed genoeg
Uit onderzoek is gebleken dat je bij minder dan 6 uur slaapt meer honger hebt. Verwaarloos je nachtrust dus niet.
Tekst Santé online, beeld GettyImages
Tip van de redactie
Garmin Vivoactive smartwatch
