Druk

Waarom hebben we het toch steeds weer druk?

Misschien herken je het wel: je zorgt veel voor anderen of vind te veel dingen leuk, waardoor je altijd druk bent en jezelf daardoor vergeet. Huisarts Tamara de Weijer herkent het en vertelt hoe je er mee om kan gaan, door bijvoorbeeld dingen uit te besteden.

Huisarts Tamara de Weijer (41) had jaren last van een prikkelbare darm en was altijd moe. Door gezonder te leven, viel ze 15 kilo af en is ze van bijna al haar klachten af. Die ervaring gunt ze iedereen. Met leefstijlprogramma’s, tv-optredens en boeken verleidt ze mensen graag tot gezond gedrag. Tamara schreef onder andere Het leefstijlboek; eet, beweeg, slaap & ontspan beter (Kosmos Uitgevers).

Ik lag met mijn man in de tuin op het gras. Afgepeigerd na een dag werken op de praktijk. “Moet je alles wat je doet zelf doen?” vroeg hij. Ik dacht na over de vijf mailboxen die ik inmiddels beheer, terwijl ik een hekel heb aan mailen. “Kan de praktijkmanager dat niet doen?” vroeg hij. “Nee”, antwoordde ik in eerste instantie. En daarna: “Ik kan het altijd vragen.” Mijn praktijkmanager blijkt mail beantwoorden leuk te vinden. Ze kan het ook heel goed. Opgelost! Ja, het kost geld om dingen uit te besteden, maar soms is het beter om minder geld te hebben dan ongelukkig te zijn in je werk.

Disease to please

Na de vakantie was mijn leven echt weer te druk geworden, vooral qua werk. Hoe kan dat toch steeds gebeuren? Aan de ene kant komt het doordat ik een enthousiaste pup ben. Ik vind veel dingen leuk en krijg energie van shiny new things. Weer een mooie nieuwe felgekleurde bal, nog een bal, nog een bal. Ik ren erachteraan en onderschat hoeveel tijd het kost. Aan de andere kant lijd ik net als veel mensen (of beter: vrouwen) aan the disease to please. We vinden het lastig om nee te zeggen. We denken vaak: dat kan er best wel even bij. Alleen betekent ja zeggen tegen een ander vaak nee zeggen tegen jezelf.

En dan komen we weer op het aloude thema van zelfzorg. Als je te vaak ja zegt tegen een ander, hol je jezelf uit. Zelf begon ik bijvoorbeeld weer slechter te slapen. Inslapen ging nog wel, maar tussen vier en zes uur ’s morgens ging ik ‘ping’ weer aan en lag ik te denken aan alles wat ik moest doen.

Lees ook: 5x meer natuur in je leven (ook als je druk bent of in de stad woont)

Het valt te leren

Deels zit het dus in mijn aard, maar deels heeft het ook te maken met grenzen bewaken. Diep vanbinnen ben ik bang voor afkeuring als ik nee zeg. Mijn kernovertuiging is: ik ben het niet waard. Ik heb altijd gedacht dat ik lui was en harder moest werken. Langzaamaan begin ik te leren om na een verzoek van een ander te zeggen: ‘Daar moet ik even over nadenken.’

Langzaamaan begin ik te leren dat het goed is om taken die ik niet leuk vind, zoals mailboxen beheren, uit te besteden. Zijn er ook dingen die jij kunt uitbesteden? Dan kun jij je vervolgens bezighouden met dat waar je goed in bent en waar je hart ligt. Ken je die vraag die je op vijf verschillende manieren kunt stellen, met steeds de nadruk op een ander woord? De neutrale vraag is: moet ik dit nu doen? De vijf vragen die je jezelf vervolgens kunt stellen zijn: Móét ik dit nu doen? Moet ík dit nu doen? Moet ik dít nu doen? Moet ik dit nú doen? Moet ik dit nu dóén? Die werkt zo goed.

Accepteren

Aan de andere kant is het ook goed om je te realiseren dat er altijd drukkere perioden zullen zijn. Dat is niet erg. Maar als die ten koste gaan van je gezondheid, als je slechter begint te slapen en voortdurend een gejaagd gevoel hebt, wordt het tijd om in te grijpen. Of je hebt het net als ik niet door, gaat na een dag bikkelen afgepeigerd in de tuin liggen en dan zegt je partner iets slims. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Juist niet!

Tip van de redactie

Verbeter je yoga- en fitnesservaring met deze veelzijdige yogamat! Perfect voor zowel thuis als in de sportschool, biedt deze 6 mm dikke, antislip mat comfort en bescherming tegen koude vloeren. Lichtgewicht en gebruiksvriendelijk, ideaal voor allerlei oefeningen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST TAMARA DE WEIJER, CATELIJNE ELZES
BEELD GETTY IMAGES