stinkende adem

Do’s en don’ts als je last hebt van een stinkende adem

Ooit een monoloog gehouden tegen iemand en je zorgen gemaakt over je adem? Er zijn een paar simpele leefregels voor een frisse mond. Zwaai maar gedag tegen die onzekerheid. Voortaan laat je met deze do’s en don’ts niet alleen je woorden, maar ook je adem fris en sprankelend spreken.

Do’s en dont’s tegen een stinkende adem

Do: poets je tanden regelmatig en grondig

Een van de meest effectieve manieren om een stinkende adem te voorkomen is door regelmatig en grondig je tanden te poetsen. Het is aan te raden om dit ten minste twee keer per dag te doen, gedurende twee minuten per keer. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van je tanden en tandvlees poetst, inclusief de achterkant van je tanden en je tong. Een goede tandenborstel is hierbij cruciaal. Tandartsen adviseren momenteel de Oral-B-iO omdat geen enkele andere tandenborstel zo grondig je tanden reinigt.

Don’t: overslaan van het flossen

Hoewel het misschien verleidelijk is om het flossen over te slaan, is het essentieel om een gezonde mondhygiëne te behouden en slechte adem te voorkomen. Flossen verwijdert voedselresten en tandplak tussen je tanden, waar je tandenborstel niet bij kan komen. Probeer ten minste eenmaal per dag te flossen.

Do: gebruik mondwater

Mondwater kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van een stinkende adem. Mondwater doodt bacteriën die geuren veroorzaken en kan ook helpen bij het verminderen van de hoeveelheid tandplak en tandvleesontsteking. Gebruik een mondwater dat speciaal is ontworpen om een slechte adem te voorkomen. Die van Oxyfresh is echt een aanrader om ontstekingen aan je tandvlees te voorkomen en een frisse adem te krijgen.

Don’t: roken

Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar het kan ook een van de belangrijkste oorzaken zijn van een slechte adem. Rook bevat chemicaliën die een sterke geur achterlaten in je mond en longen, wat kan leiden tot chronische halitose. Als je rookt, probeer dan te stoppen of verminder je gebruik.

Do: bezoek regelmatig de tandarts

Regelmatige bezoekjes aan de tandarts zijn cruciaal voor het behoud van een gezonde mondhygiëne en het voorkomen van een slechte adem. De tandarts kan tandplak en tandsteen verwijderen en controleren op tandvleesontsteking en andere mondproblemen. Plan ten minste twee keer per jaar een afspraak bij je tandarts.

Don’t: overmatig gebruik van mondwater

Hoewel, zoals eerder gezegd, mondwater kan helpen bij het voorkomen van een slechte adem, kan overmatig gebruik het tegenovergestelde effect hebben. Overmatig gebruik van mondwater kan de natuurlijke balans van bacteriën in je mond verstoren en leiden tot een droge mond, met als gevolg een slechte adem. Volg altijd de instructies op de verpakking en gebruik mondwater alleen zoals voorgeschreven.

Do: houd je mond vochtig

Een droge mond kan leiden tot een slechte adem. Zorg ervoor dat je altijd genoeg water drinkt om je mond vochtig te houden en vermijd het drinken van uitdrogende dranken zoals koffie en alcohol. Je kunt ook suikervrije kauwgom kauwen om de speekselproductie te stimuleren en je mond vochtig te houden.

Don’t: te veel suiker consumeren

Te veel suiker leidt tot een opeenhoping van bacteriën in je mond, wat voor een slechte adem zorgt. Beperk daarom de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, zoals frisdrank en snoep.

Tip van de redactie

Zou je graag twee van die Oral-B iO elektrische tandenborstels willen hebben? Dan kun je voor een gereduceerde prijs black & white kopen. Eentje voor jou en eentje voor jouw partner. Voor meer informatie over deze iO-serie, klik op onderstaande button

Lees ook: Waarom hebben we ’s ochtends een slechte adem?

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker