suiker boodschappen

Santé-redactie over de Nationale Suiker Challenge: ‘Bijna overal zit suiker in’

Van 7 t/m 13 juni organiseert het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge: een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers. De Santé-redactie gaat de uitdaging aan.

Teugels aantrekken

Chef-redactie Annalot (44): “Zelf denk ik dat het best meevalt hoeveel suiker ik eet. Echt snoepen doe ik nauwelijks, maar ik hou wel van borrelen dus daar gaat het dan meestal mis. Een paar jaar geleden heb ik een tijdje zo min mogelijk toegevoegde suikers gegeten. Ik voelde me daar toen heel goed bij. Ik had meer energie en geen last meer van een suikerdip in de middag. Ook vond ik het toen een eyeopener om etiketten te checken. Bijna overal zit suiker in, zelfs in een pot gegrilde asperges of een potje pesto. Uit die tijd heb ik overgehouden dat ik van bepaalde producten al weet welk merk ik het beste kan kiezen om toegevoegde suikers te vermijden. Toch kan het geen kwaad om de teugels weer even aan te trekken tijdens de Nationale Suiker Challenge. Stiekem zie ik er een beetje tegenop om alles weer goed te moeten checken. Nu knijp ik toch makkelijk een oogje dicht.”

Onopgemerkt

Webredacteur Maike (27): “Ik kook zo min mogelijk met pakjes en zakjes, drink mijn koffie en thee zonder suiker en heb bijna nooit snoep in huis. Toch krijg ik onopgemerkt veel toegevoegde suikers binnen. Het zit ’s ochtends in mijn plantaardige yoghurt, ’s middags in mijn tussendoorkoekje (want: lekker makkelijk) en in het weekend in dat kant-en-klare-sapje. Terwijl het voelt alsof ik gezond bezig ben, krijg ik eigenlijk best veel suikers binnen. Tijd om de uitdaging aan te gaan: een week zonder toegevoegde suikers. Waar ik vooral tegenop zie? Het gemak. Net als Annalot sta ik niet te springen om alle producten te checken. Maar tegelijkertijd is het zéker geen onmogelijke uitdaging.”

Lees ook: 3 heerlijke recepten zonder suiker

Foto: Getty Images