Probiotica

Probiotica to the rescue

Soms kan probiotica ervoor zorgen dat je je beter voelt of voorkomen dat je ziek wordt. We noemen een paar voorbeelden.

Als er een virusje in de lucht zit

Door geregeld probiotica te nemen, loop je ’s winters minder kans op griep en verkoudheid. “Probiotica verbeteren de productie van zogenaamde korte-ketenvetzuren, waaronder boterzuur, in je darmen. Dit zuur werkt in op je immuunsysteem.

Zo krijgen (griep) virussen en luchtweginfecties minder kans,” zegt immunoloog Ger Rijkers. Welke bacteriën precies dat positieve effect hebben, staat nog niet wetenschappelijk vast en mogelijk verschilt het effect per persoon. Wil je op zeker spelen? Wissel dan verschillende zuiveldrankjes met probiotica af (deze bevatten vaak maar één soort) of slik een preparaat met verschillende bacteriestammen. Versterk deze boost door tweehonderd milligram vitamine C per dag te nemen, oftewel vier sinaasappels of drie kiwi’s. “De combinatie vergroot het weerstandseffect.”

Lees ook:Ingrediënten die rijk zijn aan probiotica

Bij onrustige darmen en diarree

Een antibioticakuur doodt niet alleen de bacteriën die je ziek maken, maar ook gezonde bacteriën. Dat maakt je darmen kwetsbaar en kan zorgen voor diarree. Onderzoek toont aan dat de bacterie Lactobacillus rhamnosus Gorbach & Goldin (beter bekend als LGG) deze bijwerking tegengaat. Dus heb je een kuur nodig? Start dan ook meteen met het innemen van probiotica en houd dat na de kuur nog twee weken vol.

Vakantie gepland naar een land waar ze het met de hygiëne niet zo nauw nemen? Probiotica verkleinen de kans op een darminfectie en je knapt sneller op. Gebruik bij reizigersdiarree LGG en LCS.

Probiotica kunnen helpen bij obstipatie. Bifidobacterium lactis werkt het best.

Bij een dip

Onderzoek aan de Universiteit Leiden laat zien dat mensen die vier weken een mix van acht priobiotica innemen, minder vatbaar zijn voor depressie omdat ze minder piekeren en zich minder hopeloos voelen in vervelende situaties. Vermoedelijk zijn er ook verbanden tussen darmflora en burn-out, angsten en zelfs autisme en ADHD. Steenbergen: “We weten er nog niet het fijne van, maar dit staat wel vast: om je mentaal goed te voelen, moet je goed voor je darmen zorgen.” Hoe groter en gevarieerder het aantal nuttige bacteriën in je darmen, hoe groter de kans op een gunstig effect. Drink levende zuivelproducten of wissel probioticadrankjes af of neem een preparaat met verschillende bacteriestammen.

Bron: Santé maart 2017, tekst: Stephanie Jansen

Gerelateerde artikelen