misverstanden over probiotica

4 misverstanden over probiotica

Probiotica zouden je weerstand een kickstart geven en een opgeblazen gevoel verminderen. Maar hoe zit het met de feiten en fabels over probiotica?

1. Probiotica zijn een marketingtruc

Probiotica hebben effect, maar sommige fabrikanten doen oneerlijke claims. Zo suggereren ze wetenschappelijk bewijs dat er (nog) niet is. Check ook altijd het etiket. Ga na of de naam van de bacterie compleet is: geslacht, soort én stam moeten vermeld staan. Zo is van de soort Lactobacillus casei alleen de stam Shirota werkzaam bevonden. De vermelding dat een product Lactobacillus bifidus bevat, zegt niet meer dan dat het is gemaakt met koemelk. Onderzoekers kwamen op sommige verpakkingen zelfs fantasienamen tegen, zoals Lactobacillus sporogenes of Lactobacillus caucasicus.

2. Een ‘kuurtje’ werkt blijvend

Voor een goede werking heb je per dag één tot tien miljard levende probiotische bacteriën nodig. De werking is na een tot twee weken optimaal. Net als andere bacteriën verdwijnen de probiotische bacteriën uiteindelijk via de ontlasting uit je lichaam. Je moet de voorraad probiotica dus blijven aanvullen. Hoe vaak dat is – dagelijks of wekelijks – verschilt per persoon en is een kwestie van uitproberen.

3. De combinatie met suiker vergroot het effect

Sommige zuiveldrankjes met probiotica bevatten relatief veel suikers. Die zijn toegevoegd vanwege de smaak, niet vanwege de werkzaamheid.

Lees ook: Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

4. Te veel probiotica kunnen gevaarlijk zijn

Probiotica hebben geen bijwerkingen. Je kunt er dus niet te veel van binnenkrijgen. Maar het gaat wel om levende micro-organismen, die actief aan de slag gaan in je darmen. Dat kan in het begin zorgen voor wat buikkramp. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kunnen ouderen, zwangere vrouwen en baby’s ook probiotica gebruiken.

Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Santé 2017 | Tekst: Stephanie Jansen | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen