Planetair Dieet: persoon haalt groente uit linnen tas

Waarom het planetair dieet jouw leven én de aarde redt

Wil je gezonder eten én de planeet helpen? Probeer het planetair dieet. Dit dieet wordt niet voor niks het win-win-dieet genoemd, want dit duurzame voedingspatroon vermindert jouw ecologische voetafdruk én biedt talloze gezondheidsvoordelen.

Wat is het planetair dieet?

Het planetair dieet draait om een voornamelijk plantaardig voedingspatroon. Dit betekent dat je meer groenten, peulvruchten en noten eet, en minder vlees en vis. Hiermee draag je bij aan een beter milieu en voorkom je ziektes zoals diabetes en obesitas. Probeer bijvoorbeeld eens een dag per week helemaal plantaardig te eten. Het is een kleine stap die een groot verschil maakt voor zowel jouw gezondheid als de planeet.

De voordelen voor jouw gezondheid

Met het planetair dieet verbeter je eenvoudig jouw gezondheid. Hier zijn enkele voordelen op een rijtje:

  1. Minder verzadigde vetten: Door minder vlees en meer plantaardige voeding te eten, verminder je de inname van verzadigde vetten. Dit helpt je hart gezond te houden en het cholesterolgehalte te verlagen.
  2. Meer vezels: Groenten en peulvruchten zitten boordevol vezels die je spijsvertering ondersteunen en je langer een vol gevoel geven. Hierdoor voorkom je dat je te veel eet en blijf je makkelijker op een gezond gewicht.
  3. Essentiële voedingsstoffen: Plantaardige voeding zoals noten en zaden bevatten belangrijke vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Dit versterkt je immuunsysteem en houdt je energiek.
planetair dieet: persoon eet plantaardige voeding

Lees ook: Dankzij déze tips kun je gewoon eten én blijf je op gewicht

De positieve impact op het milieu

Wil je je steentje bijdragen aan een beter milieu? Het planetair dieet helpt je hierbij. Door minder dierlijke producten te eten, verlaag je je CO2-uitstoot en bespaar je water en land. Stel je voor dat we dit allemaal doen; de impact zou enorm zijn.

  • Minder CO2-uitstoot: Door minder vlees te eten, verminder je jouw persoonlijke CO2-voetafdruk.
  • Waterbesparing: Plantaardige producten verbruiken veel minder water dan dierlijke.
  • Efficiënt landgebruik: Groenten en peulvruchten hebben minder land nodig dan vleesproductie. Dit betekent dat plantaardige landbouw veel meer voedsel per vierkante meter oplevert en zo helpt ontbossing te verminderen.

Praktische tips

Wil je het planetair dieet proberen? Begin met kleine stapjes. Vervang bijvoorbeeld eerst eens per week je vleesmaaltijd door een vegetarische optie. Probeer nieuwe recepten uit met peulvruchten en noten, en ontdek hoe lekker plantaardig eten kan zijn. Het is een leuke uitdaging om nieuwe ingrediënten te ontdekken en te koken met verse groenten die je misschien nog niet eerder hebt geprobeerd. Je kan eindeloos variëren.

Het planetair dieet verbetert jouw gezondheid en helpt de planeet. Met kleine aanpassingen maak je een groot verschil. Begin vandaag en ervaar de voordelen.

Dieet voor een betere planeet

In Dieet voor een betere planeet leert activist, voedselblogger en landbouwdeskundige Hanneke van Veghel je aan de hand van praktische tips, slimme oplossingen en concrete do’s en dont’s je keuzes te maken die wel degelijk het verschil maken – of je nu in de Albert Heijn, de biologische supermarkt of op het erf bij een biodynamische boer staat. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Lees ook: Dit zijn de 7 gezondste koolhydraten volgens de diëtist

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

Zo verbeter je de wereld met mes en vork