oil pulling

Oil pulling: voor- en nadelen van je mond spoelen met olie

Weleens gehoord van oil pulling? Deze eeuwenoude Ayurvedische methode wordt de laatste jaren steeds populairder. Maar waarom? En is het echt zo goed als beweerd wordt? Laten we de feiten eens onder de loep nemen.

Wat is oil pulling precies?

Simpel gezegd, houdt oil pulling in dat je een eetlepel olie, vaak kokosolie, in je mond neemt en dit in een rustig tempo vijftien tot twintig minuten lang tussen je tanden en kiezen door spoelt. Vervolgens spuug je de olie uit en poets je zoals gewoonlijk je tanden. De gedachte erachter? De olie zou in staat zijn om bacteriën en gifstoffen uit je mond te ’trekken’.

De voordelen van oil pulling

Ten eerste, kokosolie heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Hierdoor kan het helpen bij het verminderen van bacteriën in de mond. Daarnaast melden sommige mensen een frissere adem en wittere tanden na regelmatig spoelen.

Ten tweede, het is een natuurlijke methode zonder chemische toevoegingen. Dus, voor degenen die hun lichaam zo puur mogelijk willen houden, klinkt dit als muziek in de oren.

De nadelen van deze methode

Echter, niet alles is rozengeur en maneschijn. Het belangrijkste nadeel is dat er beperkt wetenschappelijk bewijs is dat oil pulling effectief is. Ja, er zijn anekdotische bewijzen en getuigenissen, maar harde wetenschappelijke data ontbreken.

Bovendien kan het verkeerd uitspugen van de olie leiden tot verstopte afvoerbuizen in huis. Denk eraan, olie stolt wanneer het afkoelt.

Let op: onthoud dat oil pulling nooit een vervanging is voor het reguliere tandenpoetsen en flossen. Het kan hooguit een aanvullende methode zijn in je mondverzorgingsroutine. Dus, of je het nu een kans geeft of niet, blijf zorg dragen voor die parelwitte tanden van je.

Welke olie gebruiken voor oil pulling?

Als je overweegt om te beginnen met oil pulling, vraag je je misschien af welke olie je het beste kunt gebruiken. Over het algemeen wordt aangeraden om te kiezen voor koudgeperste biologische kokosolie of sesamolie. Deze oliën staan bekend om hun gunstige eigenschappen en zijn bij uitstek hier geschikt voor. 

Hoe je het aanpakt? Neem een eetlepel van je gekozen olie in je mond en spoel het zo’n vijftien tot twintig minuten rustig in je mond. Haast en heftigheid zijn hier niet op hun plaats; het is niet de bedoeling om de olie als een bezetene door je mond te laten klotsen. Na afloop spuug je de olie uit. Eenvoudig, toch? Ga jij het proberen?

Santé’s favoriet

Last van tandplak en tandsteen of wil jij gewoon graag je gebit goed verzorgen? Ben je op zoek naar dat mondhygiënisteschone gevoel dat je elektrische tandenborstel je belooft, maar niet geeft? Dan is DEN-T® de oplossing voor jou! Dankzij deze professionele sonische tandsteenverwijderaar zorg je zelf voor een gezonde glimlach. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: 6 dingen die tandartsen doen voor een gezond gebit

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker