Handdoek Sante

Zo vaak moet je je handdoek verwisselen

Zeg eens eerlijk: hoe vaak pak jij een nieuwe handdoek om je af te drogen? Volgens een microbioloog moet je je handdoek vaker verwisselen dan je denkt.

Je hebt net gedoucht, dus je denkt dat je heerlijk schoon bent als je je zelf afdroogt, en dat je handdoek vrij blijft van bacteriën. Maar niets is minder waar! Zo blijven er meer bacteriën en micro-organismen in een handdoek zitten dan je verwacht. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker worden verspreid. Dus het is belangrijk om je handdoek regelmatig te verwisselen voor een schone.

Hoe vaak verwisselen?

Micro-bioloog Charles Gerba: “Volgens onze onderzoeken moet je een gezichts- en een badhanddoek om de drie dagen verwisselen voor een schone.” Uit onderzoek van een paar jaar geleden bleek dat er na drie dagen zo’n 80 procent van de handdoeken bacteriën van uitwerpselen bevatten.

Deze bacteriën voelen zich prima thuis in vochtige handdoeken. “En denk ook eens aan bacteriën die worden verspreid in de badkamer als je het toilet doorspoelt.

Warm wassen

Ook is het volgens de expert belangrijk dat je je handdoeken goed warm wast, want de bacteriën overleven koud water met gemak. En als je een handdoek in de wasmand gooit, let er dan ook op dat hij helemaal droog is, zodat er niet nog méér bacteriën zich kunnen nestelen in de handdoek.

Als je een gevoelige huid hebt of last hebt van acne dan raadt hij aan om je handdoek na elk gebruik te verschonen. Lees hier verder om te weten hoe vaak je je handdoeken moet verwisselen. En zo krijg je vlekken uit je handdoeken.

Klik hier

Tekst Santé, Beeld GettyImages

Tip van de redactie

Panasonic broodbakmachine
Ast 1249241 1.jpg.pub .crop .pc .thumb .640.1200 1
Bestel hier

Gerelateerde artikelen