Orgaandonor

Wie zijn het vaakst orgaandonor?

Religie heeft een grote invloed op het wel of niet orgaandonor willen zijn. Zo blijkt dat niet-religieuze Nederlanders het vaakst bereid zijn om orgaandonor te zijn.

Maar liefst 37 procent niet-religieuze Nederlanders is bereid orgaandonor te zijn volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder de protestante en katholieke mensen is respectievelijk 28 en 25 procent bereid orgaandonor te zijn. Praktiserende moslims zijn een stuk minder bereid met slechts 1 procent.

Lees ook:Daarom is het belangrijk om donor te worden

Lichaam intact

“In de Islam wordt het aangemoedigd om zieke mensen te helpen, maar het is ook belangrijk dat het lichaam na de dood intact blijft”, zegt het CBS.

Verschillen

Verder ziet het CBS dat vrouwen, (hoog)opgeleiden, 25-65-jarigen en mensen zonder migratieachtergrond vaker potentiële orgaandonor zijn dan mannen, laagopgeleiden, jongeren en 65-plussers en migranten.

Tekort aan donoren

Op dit moment is er een groot tekort aan donoren. Daarom gaat er per 1 juli een nieuwe donorwet in. Als je geen keuze maakt kom je in het register terecht met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Zo hoopt de overheid dat er meen mensen willen doneren.

Bron: Lindanieuws.nl

Gerelateerde artikelen