Placeholder

Wat betekent de nieuwe donorwet?

Gisteren is de nieuwe donorwet aangenomen. Mensen die geen keuze doorgeven, zullen als donor geregistreerd worden. Waarschijnlijk gaat de wet in in de zomer van 2020. Is het je nog niet duidelijk wat er dan precies gaat gebeuren? Wij zetten de informatie op een rij.

Wat gaan er veranderen?
Op dit moment moet je aangeven dat je donor wilt worden om als donor geregistreerd te worden. Geef je geen keuze door, dan ben je geen donor. Zodra de nieuwe wet ingaat, verandert dit. Je bent dan automatisch donor. Wil je dat niet? Dan moet je dat doorgeven. Actieve donorregistratie dus.

Ik heb geen keuze doorgegeven, wat gebeurt er als de nieuwe wet ingaat?
Iedereen van achttien jaar en ouder krijgt het verzoek om een keuze te maken of hij of zij orgaandonor wil zijn. Dat geldt voor iedereen die zich nog niet heeft geregistreerd als donor. Reageer je niet op de oproep, dan krijg je een herinnering. Reageer je niet, dan word je in het Donorregister geregistreerd als 'geen bezwaar', hiervan krijg je ook bericht. Je kunt je voorkeur altijd wijzigen.

Het verschil tussen 'ja, ik geef toestemming' en 'geen bezwaar'
Het verschil tussen ‘geen bezwaar’ en de registratie ‘ja, ik geef toestemming’ is dat bij ‘geen bezwaar’ de persoon niet zelf actief een keuze heeft laten registreren. Wanneer 'geen bezwaar' is vastgelegd in het Donorregister gaat men er van uit dat iemand geen bezwaar heeft tegen donatie. Nabestaanden houden wel de mogelijkheid om donatie tegen te houden.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Beeld: Shutterstock