van agt overleden

OUD-PREMIER DRIES VAN AGT (93) DEZE WEEK OVERLEDEN

Oud premier Dries Van Agt is deze week overleden op 93 jarige leeftijd. Dit weten we over hem.

09/02/2024

In zijn woonplaats Nijmegen is oud-premier Dries van Agt overleden. Dat heeft The Rights Forum bekendgemaakt, een door Van Agt opgericht kenniscentrum op het gebied van de kwestie-Israël en de Palestijnen.

De CDA-prominent overleed afgelopen maandag “hand in hand met zijn vrouw” Eugenie van Agt-Krekelberg, aldus een woordvoerder. Ze waren beiden 93 jaar.

Van Agts gezondheid liet al langere tijd te wensen over, vooral nadat hij in 2019 werd getroffen door een hersenbloeding, aldus The Rights Forum. Hij en zijn vrouw waren meer dan zeventig jaar samen.

Het paar is in besloten kring begraven.

Over Dries van Agt

Dries Van Agt Overleden
Dries Van Agt en Margareth Thatcher

Dries van Agt, een voormalig Nederlands politicus, was minister-president van Nederland van 1977 tot eind 1982. Hij was lid van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Van Agt leidde drie kabinetten tijdens zijn premierschap:

  1. Kabinet-Van Agt I: Met Hans Wiegel als vicepremier.
  2. Kabinet-Van Agt II: Met Joop den Uyl en Jan Terlouw als vicepremiers. Dit kabinet viel na enkele maanden.
  3. Rompkabinet-Van Agt III: Met alleen Jan Terlouw als vicepremier.

Na de verkiezingen van 1982 kondigde hij onverwacht aan dat hij zich uit de politiek terugtrok. Ruud Lubbers volgde hem op als premier. Hoewel hij oorspronkelijk als conservatief werd beschouwd, werd hij later veel linkser en zette hij zich in voor de Palestijnse zaak. Hij was een authentieke persoonlijkheid met een uniek taalgebruik en heldere overtuigingen. Dries van Agt overleed op 93-jarige leeftijd in zijn woonplaats Nijmegen, samen met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg. Beiden waren al meer dan zeventig jaar samen en stierven hand in hand.

Demissionair premier Mark Rutte prees Van Agt en noemde hem kleurrijk en inspirerend voor de Nederlandse politiek in een tijd van polarisatie en partijvernieuwing. Het Koninklijk Huis betuigde ook medeleven en waardeerde zijn inzet voor het land en het behoud van verbindingen in de samenleving.

Bron: Weekend

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Tip van de redactie

Zinvol rouwen is een totaal nieuw en hoopgevend perspectief op rouw. Het verhaal is een levensechte getuigenis van een eigentijdse manier van rouwen waarin een groot zelfonderzoek centraal staat. Een totaal nieuw, hoopgevend perspectief op rouw. Voor meer info klik op onderstaande button.

Kitty Vromen, Anne van der Sligte