adele

Met dit dieet viel Adele 45 kilo af

Zangeres Adele viel naar zeggen 45 kilo af met een revolutionair nieuw dieet. Natuurlijk zeggen alle bedenkers van een dieet dat het nieuw is en echt werkt, maar als we Adele kunnen geloven, dan werkt het wel echt heel goed. Zonder honger in een week 3,5 kilo afvallen, wie wil dat nou niet?

Het Sirtfood dieet belooft een optimale vetverbranding en belooft dat je snel en gezond afvalt zonder spierverlies. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de auteurs, Aiden Goggins en Glen Matten zijn niet de eersten de besten. De een is arts, afgestudeerd in voedingsgeneeskunde, de ander is farmaceut en voedingsdeskundige. Ze hebben een enorme schare fans, waaronder veel topsporters. Want wat opvalt in het boek, is dat ze niet alleen onderzoek hebben gedaan bij mensen met veel overgewicht, maar ook bij sporters die meer spieropbouw wilden en meer energie.

Lees ook: dit is de bedenkster van de crompouce

Het Sirtfood dieet belooft dat je in de eerste week 3,5 kilo afvalt en ongeveer 900 gram spiermassa opbouwt. Na die eerste week volgen nog twee weken om de basis van Sirtfood eten te leren en daarna gaat het ‘vanzelf’.

Wat is het Sirtfood-dieet?

Het dieet is gebaseerd op ‘sirtuins’. Het zijn enzymen die bij allerlei fysiologische processen in je lichaam betrokken zijn. Onder andere bij het reguleren van je insulinesynthese, spierbehoud en vetverbranding. Volg je het nog?

In Jip-en-Janneke-taal zorgt het Sirtfood dieet ervoor dat je bepaalde voedingsstoffen eet die vol zitten met deze stoffen. En met een paar simpele aanpassingen krijg je die stoffen regelmatig binnen.

Lees ook: 7 dieettips die wel werken

Het is bekend dat wanneer je een langere periode of regelmatig vast deze enzymen in je lichaam – de sirtuins – extra actief worden. Deze enzymen stimuleren je stofwisseling, ruimen de boel van binnen een beetje op (om in Jip-en-Janneketaal te blijven) en zouden op dit manier zelfs levensverlengend werken.

ModeMode

Intermittent vasten

Een periode van vasten activeert de sirtuins in je lichaam. Daarom ook dat intermittent vasten – waarbij je bijvoorbeeld 16 uur per dag vast en in een tijdvenster van 8 uur per dag eet – zo populair is. Wie regelmatig vast heeft een verhoogde activiteit van sirtuins in het lichaam. Het sirtfood dieet is hierop gebaseerd, maar dan zonder het vasten. Door de enzymen via bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen hou je het lichaam eigenlijk voor de gek. Het is vasten zonder te vasten en met hetzelfde effect op je gezondheid.

Hoe werkt het Sirtfood-dieet?

Het Sirtfood Dieet bestaat uit drie fasen.

  1. De eerste drie dagen (fase 1) bestaat je dagelijkse calorie-inname uit 1000 calorieën. Je eet één vaste hoofdmaaltijd vol sirtuins en drie groene smoothies.
  2. De vier dagen erna eet je 1500 calorieën per dag (fase 2). Je eet wee sirtuinrijke hoofdmaaltijden en je drinkt twee zelfgemaakte groene smoothies.
  3. Fase 3 bestaat uit nog een periode (bijvoorbeeld twee weken) met een licht calorietekort en veel sirtuin-rijke voeding, net zo lang tot je je ideale gewicht hebt bereikt. Het idee is om daarna altijd sirtfoods in je voedingsplan op te nemen.

Wat Adele kan, kan jij dat ook?

De auteurs van het Sirtfood dieet beloven snel gewichtsverlies in de eerste week. En om je daarbij te helpen geven ze voor de eerste week ook precies aan wat je moet eten en drinken. De groene smoothies – zo leerden wij – zijn niet bijster lekker, maar zo groen dat de gezondheid er vanaf spat. Bij elk recept wordt een vegan of vegetarische optie gegeven, wat fijn is. De recepten voor de hoofdmaaltijden zijn prima, en vullend Daarnaast mag je de hele dag koffie en thee drinken, want ook die zitten vol sirtuins. Met een calorie-inname van slechts 1000 calorieën tijdens de eerste drie dagen en 1500 calorieën in de dagen erna, is het natuurlijk geen wonder dat je afvalt. Maar is het ook vol te houden?

De bedenkers van het dieet mogen naast Adele ook Olympische sporters tot hun fans rekenen en Lorraine Pascale, tv-kok van de BBC. Zij noemt het dieet ‘Een no-nonsensedieet waarvan je veel afvalt en dat ongelooflijk goed is voor de gezondheid. Aidan en Glen laten zien hoe iedereen door heerlijk te eten van het sirtfood-dieet kan profiteren. Ik ben een enorme fan!’ En de steeds slanker wordende Adele is natuurlijk ook een groot voorbeeld van dat het dieet vol is te houden.

Voedingsmiddelen met sirtuins

De vraag is natuurlijk welke voedingsmiddelen een hoog sirtuïnegehalte hebben. Dat zijn vooral plantaardige voedingsmiddelen. Veel bladgroente zoals rucola, boerenkool en selderij. Kruiden als basilicum, platte peterselie, selderij en lavas (maggi). Dadels, bessen en aardbeien, walnoten, cashewnoten, donkere chocola (85%, niet 90!), boekweit, rode wijn, olijfolie, rode uien, kurkuma, kappertjes, rode pepers, koffie en groene thee. Verder adviseert het dieet nog vette vis (haring, sardientjes, makreel – in die volgorde), maar ook kip, ei en kalkoen.

Spiermassa

Het dieet klinkt in eerste instantie misschien als het zoveelste succes-dieet waarbij je weinig eet en op karakter net zo lang doorgaat tot je het niet meer uithoudt en de pizzalijn belt. Waarom de Santé-redactie toch overtuigd is van het succes, komt vooral door de belofte dat je geen spiermassa verliest. Zoals valt te lezen in het boek:

“Normaal gesproken verliezen mensen als ze afvallen wat vet, maar verliezen ze ook spieren; dat gebeurt bij vrijwel ieder ander dieet dat er tot nu toe is geweest. Dus, als iemand door normaal te ‘lijnen’ in één week tijd op de weegschaal 3,2 kg afvalt, kun je er wel van uitgaan dat minstens 900 gram daarvan uit spieren bestaat. En dat is dus precies wat we verwachtten toen we de lichaamssamenstelling van onze deelnemers gingen meten. Toen die resultaten binnen begonnen te druppelen, zagen we tot onze verbazing een opzienbarende uitkomst. Terwijl een gewichtsverlies van 3,2 kg op de weegschaal gebruikelijk was, was er iets anders wat veel vaker gebeurde. Voor 64 procent van de deelnemers aan ons onderzoek leek het gewichtsverlies op de weegschaal in eerste instantie teleurstellender dan dit, hoewel hun gewichtsverlies van iets meer dan 2,3 kg nog steeds indrukwekkend was. Maar toen we hun lichaamssamenstelling maten, waren we compleet verbijsterd. De spiermassa was bij deze deelnemers niet alleen gelijk gebleven, hij was zelfs toegenomen. De gemiddelde spiergroei voor deze groep was bijna 900 g, wat een zogeheten ‘gewichtsverlies met verrekening van de spiergroei’ betekende van 3,2 kg. We zullen zien dat dit een oneindig gunstigere manier van gewicht verliezen is dan het verliezen van zowel vet als spieren.

Dit was een opmerkelijke bevinding, helemaal gezien het feit dat de combinatie van een milde caloriebeperking en geen extra lichaamsbeweging onder normale omstandigheden rampzalig zou zijn voor spierbehoud. Er moest een andere verklaring zijn voor dit verbazingwekkende resultaat: de krachtige metabolische effecten van sirtfoods. Sirtfoods kunnen niet alleen de vetverbranding activeren, ze stimuleren ook de groei en het onderhoud en herstel van spieren. Ons sirtfoodrijke dieet zorgde er dus voor dat de deelnemers vet verloren, zonder dat ze als bijkomend nadelig effect ook spiermassa verloren.

Je vraagt je misschien af waarom dit zo belangrijk is. Ten eerste betekent het dat je er veel beter uitziet. Het verlies van vet maar behoud van spieren leidt tot een aantrekkelijker, gespierd en atletisch figuur. En wat nog belangrijker is: je blijft er ook goed uitzien. Skeletspieren zijn de belangrijkste factor voor het dagelijks energieverbruik van ons lichaam. Dat betekent dat hoe meer spieren je hebt, des te meer energie je verbrandt, zelfs in rust. Bij de meeste diëten bestaat gewichtsverlies uit vetverlies en spierverlies en daarbij zien we dat de stofwisseling duidelijk trager wordt. Dit bereidt het lichaam voor op een gewichtstoename wanneer normalere eetgewoonten worden hervat. Maar door je spiermassa in stand te houden met sirtfoods verbrand je meer vet, terwijl je stofwisseling nauwelijks trager wordt. Dit biedt de perfecte basis voor een succesvol langdurig gewichtsverlies.”

Tip van de redactie

Het Sirt food dieet
Klik hier
BESTEL HIER