Untitled Design 24

Diabetes zonder dat je het weet

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Diabetes (suikerziekte) komt vaker voor dan je denkt. Ruim een miljoen Nederlanders heeft diabetes. Een deel daarvan weet het zelf niet.


Jaarlijks is het op 14 november Wereld Diabetes Dag is. In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes. 80 procent van hen weet dit. De rest heeft diabetes, zonder dit zelf te weten. Diabetes is een van de grootste gezondheid én gezondheidszorg problemen van de 21ste eeuw. Momenteel heeft wereldwijd 1 op de 11 volwassenen diabetes, meestal diabetes type 2. Als we niets doen is de verwachting dat in 2045 wereldwijd 1 op de 9 volwassenen diabetes heeft.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem het lichaam aanvalt. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier. Dan heb je diabetes type 1. Zonder de stof insuline kun je niet leven, want die regelt je bloedsuiker.

Diabetes type 2

Vroeger heette diabetes type 2 ouderdomssuiker, maar ook jonge mensen kunnen het krijgen. Deze vorm van diabetes komt het meest voor: 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Er zijn verschillende manieren om diabetes type 2 te behandelen.

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder.

Oorzaken van diabetes type 2

We weten dat dit de kans op diabetes type 2 vergroot:

  • weinig lichaamsbeweging
  • overgewicht
  • ongezond eten
  • roken
  • ouder worden
  • erfelijkheid


Het is om die reden belangrijk diabetes onder de aandacht te brengen. Daarnaast denk je bij diabetes misschien niet meteen aan het ergste. Maar diabetes is een ongeneeslijke ziekte, die bij onvoldoende behandeling kan leiden tot ernstige complicaties en zelfs dodelijk kan zijn.

Groei
Het aantal mensen met diabetes groeit, harder dan ooit verwacht. Diabetes type 2 kan onder andere veroorzaakt worden door overgewicht. Doordat er steeds meer jongeren te zwaar zijn, krijgen ook steeds meer jonge mensen diabetes.

Hoe herken je diabetes?
Je kunt diabetes herkennen aan veel moeten plassen, erge dorst, vermoeidheid, een droge tong en veel jeuk. Je lichaam krijgt bovendien te weinig energie, dit kun je terugzien in vermoeidheid of je kunt mager worden, terwijl je wel genoeg eet.

Naar de dokter
Wijzen de symptomen van je lichaam erop dat je diabetes hebt? Bezoek dan altijd je dokter om je bloed te laten onderzoeken.

Bron: Changing diabetes/ Diabetes fonds, beeld: Getty Images

BESTEL HIER