Noord Holland Huidkanker

Actueel: In Noord-Holland komt huidkanker het meest voor

In geen enkele provincie komen melanomen, een agressieve vorm van huidkanker, vaker voor dan in Noord-Holland. Dat meldt Noord Holland Nieuws vandaag. Maar wat is de oorzaak?

De zon is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Nergens in Nederland komen melanomen, een agressieve vorm van huidkanker, vaker voor dan in Noord-Holland, zo blijkt. Vooral kustgebieden, zoals bij Bergen en Egmond, kleuren op de Kanker Atlas donkerrood. Het hoge aantal zonuren in onze provincie in vergelijking met andere provincies zou daarbij een grote rol spelen.

Noord Holland Nieuws vroeg dermatoloog Menno Gaastra om toelichting, en vooral naar de beste manieren om huidkanker te voorkomen. Zijn antwoord: “Smeren, kleren en weren”. Oftewel: elke dag de huid insmeren met zonnebrandcreme met een hoge zonwerings factor. Ook op dagen dat de zon niet fel schijnt. En zonwerende kleding dragen op dagen dat de zon dat wel doet.

Draag een zonnebril

Ook raadt hij aan om een goede zonnebril te dragen. “Naast je huid, is het ook belangrijk dat je je ogen tegen de zon beschermd.” Ook adviseert deze dermatoloog om zoveel mogelijk in de schaduw te verblijven. Te weren dus. Dat geldt zeker voor kinderen die veel buiten spelen, maar ook voor volwassenen.

Zonnebril Ikki Ad

Smeren, kleren en weren

Smeren, kleren en weren, klinkt niet als een heel aantrekkelijk rijmpje, maar als je weet dat 1 op de 5 Nederlanders huidkanker krijgt, zou je het eigenlijk dagelijks moeten herhalen. Overigens is er misschien nog een reden waarom juist in Noord-Holland huidkanker relatief vaak voorkomt. Volgens Noord Holland Nieuws is dat doordat mensen in die provincie vaak een wat lichtere huid hebben.

Wat is huidkanker?

Ontstaat er kanker in de huid, dan heet dat huidkanker. Het is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Er zijn verschillende vormen:

 • basaalcelcarcinoom
 • plaveiselcelcarcinoom
 • melanoom

Heel algemeen gaat het om een plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan de rest van je huid. De symptomen zijn per soort huidkanker anders:

 • een basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom zijn vaak bobbeltjes met een lichtere kleur. Bijvoorbeeld bleekroze of rozerood
 • een melanoom kan een nieuw plekje zijn, of een moedervlek die is verandert. Een melanoom
  • heeft vaak verschillende kleuren
  • kan een onregelmatige rand hebben
  • is groter dan 5 mm
  • kan jeuken, bloeden of veranderen

Naar de huisarts

Herken je een of meer van deze signalen? Ga dan naar de huisarts. Die onderzoekt vervolgens of het vlekje op jouw huid huidkanker is.

Surfer Jasper heeft huidkanker

Bekijk hieronder gratis de uitzending over surfer Jasper

Lees ook: 5 vragen die de huisarts vaak stelt

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES