Meer Wandelen

Nederlanders meer gaan wandelen sinds corona

Ga jij ook vaker wandelen dan voor coronatijd? Je bent niet de enige. We gaan als Nederlanders vaker aan de wandel volgens recente cijfers van het CBS.

Het is (gelukkig!) alweer even geleden, maar in coronatijd konden we weinig, dus gingen we massaal wandelen. Weet je het nog? Parken, bossen en natuurgebieden stroomden vol met wandelaars. Hoewel het niet zoveel meer is als toen, zijn we massaal meer gaan wandelen blijkt uit onderzoek van het CBS.

Uit cijfers van het CBS komt naar voren dat Nederlanders in 2024 in totaal 6,9 miljard kilometers buiten liepen. Dat is 5 procent minder dan het voorgaande jaar, maar nog altijd een derde meer dan in 2019 (voordat de coronatijd aanbrak).

Naast het aantal kilometers keek het CBS in het onderzoek ook naar de reden waarom Nederlanders aan de wandel gaan én hoe vaak. Daaruit blijkt dat ze gemiddeld 4 keer per week te voet hun huis verlieten (terwijl dit in 2019 nog 3 keer per week was). Een gemiddelde wandeling duurde 27 minuten en was 2 kilometer lang. Vaak gingen mensen op pad voor een wandeling, een rondje met de hond en tot slot om te winkelen of boodschappen te doen.

Verschillende leeftijden

Goede nieuws: mensen in alle leeftijdsgroepen gingen in 2023 vaker aan de wandel, behalve de jonge groep van 6- tot 12-jarigen. Daarnaast liepen 12- tot -18 jarigen en 18- tot 25-jarigen ook relatief weinig. De meeste wandelaars bevinden zich blijkbaar nog steeds in de iets oudere leeftijdsgroepen.

Lees ook: Zin om te wandelen? Hier vind je mooie wandelroutes

Waarom is wandelen gezond?

De Guardian schreef, inmiddels alweer een paar jaar geleden, dat wandelen een ‘super power’ is. Aanleiding was een boek van de Ierse hoogleraar en neurowetenschapper Shane O’Mara, verbonden aan Trinity College. Hij gelooft dat regelmatig wandelen de beste manier is om je beter te laten nadenken. In plaats van een gym abonnement zou iedereen beter ene paar wandelschoenen kunnen aanschaffen, vindt hij.

Lees hier nog meer waarom wandelen zo gezond is.

Tip van de redactie:

De ANWB wandelgids vol met mooie wandeling over onverharde paden. Naast dit mooie gebonden boek ontvang je ook een handzaam routeboekje, met een routebeschrijving en routekaartje die gemakkelijk mee te nemen is. In het boek vind je bij elke route een QR-code, die direct naar de Eropuit-app leidt of naar een online-routeverloop in Google Maps. Verdwalen is hiermee verleden tijd. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES