Water Glas 1000x1440

Moet je per dag 1,5 tot 2 liter water drinken?

Als het om water drinken gaat, lijkt 1,5 tot 2 liter per dag de algemene richtlijn. Maar is dat wel terecht?

Je lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht. Gemiddeld voor ongeveer zestig procent. Vocht speelt een belangrijke rol bij allerlei lichaamsfuncties, zoals het regelen van je lichaamstemperatuur en het transport van voedings- en afvalstoffen in je lichaam. Een tekort aan vocht kan deze processen in gevaar brengen. Gelukkig is je lijf slim: de vochtbalans wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Als je te veel vocht verliest, krijg je dorst en scheid je minder urine uit.

Vochtverlies

Bij elkaar verlies je zo’n tweeënhalve liter vocht per dag. Je voert afvalstoffen en overtollig vocht af. Dat gebeurt op verschillende manieren: via je huid, je ademhaling, je ontlasting en via je urine. Om je vochtbalans op peil te houden, is het belangrijk deze vochtverliezen aan te vullen. Je krijgt niet alleen vocht binnen door te drinken, maar ook door het eten van vast voedsel. Bij het verteren van dat voedsel komt ook nog eens water vrij. Bij elkaar levert voedsel je ongeveer een liter vocht op. In theorie zou je dus kunnen volstaan met een halve liter drinken per dag: dat is wat je nieren minimaal nodig hebben om afvalstoffen uit te scheiden. Maar dat is theorie. Want in de praktijk heb je vaak meer nodig, bijvoorbeeld omdat je vocht verliest door transpiratie bij sporten of bij warm (of juist koud) weer. Ouderen hebben ook meer nodig, omdat ze hun urine moeilijker kunnen concentreren.

Watervergiftiging

De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks zo’n anderhalf à twee liter water te drinken. En hoewel je waarschijnlijk dus met minder toe kunt, lijkt dat een prima advies om ervoor te zorgen dat we gemiddeld voldoende vocht binnenkrijgen. Alle dranken – dus niet alleen water – zijn hierbij meegerekend. Misschien heb je ook weleens gehoord dat meer drinken dan de geadviseerde hoeveelheid nog beter voor je is, bijvoorbeeld voor een betere afvoer van afvalstoffen, een mooie huid en als hulpmiddel bij afvallen, maar daarvoor is geen bewijs. Sterker nog, je kunt ook te veel drinken. De nieren kunnen 0,7 tot een liter per uur verwerken. Meer drinken dan dit kan leiden tot watervergiftiging. Door de enorme hoeveelheid water wordt de concentratie zout in je bloed gevaarlijk laag, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Lichtgeel

Toch hoef je de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt niet af te meten. Een gezond lichaam is de beste raadgever. Kijk eens naar de kleur van je urine. Doorzichtig en lichtgeel zijn gezonde kleuren. Donkere of theekleurige urine kan een symptoom van uitdroging zijn. Zolang je de kleur van je urine in de gaten houdt en drinkt als je dorst hebt, is er niets aan de hand.

Tekst: Marijke Berkenpas / Iamafoodie.nl

Tip van de redactie

Philips Viva HR1855/70 – Sapcentrifuge
Sapcentrifuge Ad
Bestel hier