Moestuin In De Schaduw Radijsjes

Moestuin in de schaduw? Met deze 7 groenten gaat het lukken

Heb je een moestuin die vooral in de schaduw ligt? Geen zorgen! Er zijn genoeg groenten die prima gedijen zonder veel zonlicht. Lees snel verder welke dat zijn.

Waarom een moestuin in de schaduw geen probleem is

Een moestuin in de schaduw heeft zelfs voordelen. Schaduw kan bescherming bieden tegen uitdroging en extreme hitte, wat gunstig is voor veel groenten. Bovendien kun je in de schaduw bepaalde groenten kweken die in de volle zon niet gedijen.

7x welke groenten groeien goed in de schaduw?

1. Spinazie

Spinazie houdt van koele temperaturen en gedijt goed in de schaduw. Schaduw helpt ook om te voorkomen dat de spinazie gaat doorschieten. Voor ongeduldige mensen is spinazie overigens de perfecte keuze, want binnen vier tot zes weken kun je al oogsten.

2. Sla

Sla heeft slechts enkele uren zonlicht per dag nodig en blijft in de schaduw langer knapperig en smakelijk. Ook voorkomt de schaduw dat je sla gaat verwelken. Hartstikke zonde natuurlijk als dat gebeurt.

3. Snijbiet

Snijbiet is een robuuste groente die goed groeit in halfschaduw. Het grote voordeel van snijbiet is dat zowel de bladeren als de stelen eetbaar zijn, waardoor je een dubbele oogst hebt.

Lees ook: Start je eigen moestuin als een pro met deze 9 onmisbare tools

4. Boerenkool

Boerenkool groeit zelf met maar een paar uur zonlicht per dag. De rest van de uren gedijt hij goed in de schaduw. Zie je mooie, grote bladeren, pluk dan alleen die grote, buitenste bladeren. De binnenste bladeren hebben dan nog even de tijd om verder te groeien.

5. Rucola

Rucola groeit snel en heeft weinig zonlicht nodig. De schaduw helpt ook om de pittige smaak te behouden en voorkomt dat de bladeren bitter worden.

6. Erwtjes

Erwtjes kunnen goed groeien in lichte schaduw. Schaduw helpt bij het behouden van de juiste temperatuur voor een goede groei. Erwten doen het ook goed als ze gefilterd zonlicht krijgen.

7. Radijs

Radijs groeit snel en heeft maar een paar uur zonlicht per dag nodig. Binnen drie tot vier weken heb je al een flinke oogst. In de schaduw blijven ze sappig en knapperig. Heerlijk toch?

Een moestuin in de schaduw biedt volop mogelijkheden voor een rijke oogst. Met deze zeven groenten kun je volop genieten van verse, gezonde producten uit je eigen tuin.

Tip van Santé

Ontdek hoe je met weinig ruimte en moeiteloos onderhoud een bloeiende moestuin kunt hebben. In De Makkelijke Moestuin onthult Jelle zijn eenvoudige systeem, geschikt voor elke levensstijl. Van beginners tot ervaren tuinders, succes is voor iedereen haalbaar. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Moestuin beginnen? DĂ©ze groenten zijn het makkelijkst om te kweken

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

Jelle Medema, Saskia Naber