lotte's challenge water drinken

Lotte’s challenge: iedere dag 2 liter water drinken

‘Wat?!’ hoor ik je denken, ‘dat kan toch IEDEREEN?!’ Klopt. De moeilijkheid zit ‘m ook niet in het water drinken op zich, maar in het iedere dag volhouden.

 

Je kunt natuurlijk wel marathons gaan lopen, trainen voor een body building wedstrijd of door brandende hoepels springen. Maar laten we eens beginnen bij de basis: water drinken. Ervoor zorgen dat je elke dag aan die twee liter komt. Zelfs als je op pad bent, je een drukke dag hebt of als je een festival bezoekt. Doe je met me mee? We gaan voor 2 liter water, verspreid over de dag (elke dag dus). Vul gauw een glas met water en lees hoe het me vergaan is.

Hoeveel is 2 liter?

Om te beginnen kijk ik hoeveel 2 liter nou eigenlijk is. Ik ga met mijn maatbeker in de weer, trek al mijn glazen, mokken, kopjes en flesjes uit de kast en vul ze met water. Een goede manier om te kijken hoeveel ml er eigenlijk in elk glas gaat en hoe die 2 liter eruitziet als het voor me staat. Oeps, toch wel wat meer dan ik had gedacht! Maar we doen het voor een goed doel: ik wil een sprankelende gloed, minder zichtbare lijnen in mijn gezicht (ja, ze beginnen te komen) en me vitaler voelen. En dit wil ik allemaal bereiken door wat meer water te drinken. Moet kunnen toch?!

Kruidenthee

Nu mijn aanrecht toch vol staat met glazen water, ga ik gelijk maar aan de slag. Perfect. Ik weet nu hoeveel ml er in mijn glazen gaat en ik hou netjes bij hoeveel ik naar binnen gooi. Tussen de glazen water door drink ik kruidenthee en voordat ik het weet, heb ik al een liter water op. Vandaag werk ik de hele dag thuis en het water drinken gaat best gemakkelijk. Maar ik begin wel door te krijgen dat het erg gemakkelijk is om te denken dat je voldoende drinkt, terwijl je je glas toch even laat staan vanwege een drukke agenda of een deadline waar nog iets meer voor gedaan moet worden dan je dacht. Maar voor nu, de eerste dag is gelukt! Nu de rest van mij leven nog.

Lees ook: Waarom moet ik 2 liter per dag drinken?

Water meenemen

De thuiswerkdagen kom ik dus wel door, maar hoe zit het met de andere dagen? Ik geef verschillende sporttrainingen en ik ben voor mijn werk vaak op pad. Ik fiets de hele dag door van locatie naar locatie en heb niet altijd de mogelijkheid om een bekertje met water te vullen. Daarom sleep ik tegenwoordig overal een liter water mee naartoe en probeer ik voor mezelf een tijdstip te bedenken waarop deze fles leeg moet zijn. Dat gaat best goed, hoewel ik constant op zoek ben naar een wc. Toch wel even wennen. Maar hé, daarmee spoel ik alle afvalstoffen weg toch?! Ik voel me erg gehydrateerd (en super blij wanneer ik een wc gevonden heb).

Cactus vs Waterplant

Vooral in de eerste week is het wennen. Ik ben er wel achter gekomen dat ik voor de start van deze challenge echt niet elke dag aan die 2 liter kwam (terwijl ik dat dus echt dacht!). Wanneer je van een cactus verandert in een waterplant, kun je je wel voorstellen dat dit lastige situaties met zich meebrengt. Het is namelijk een iets minder leuke challenge wanneer je vol trots en super gehydrateerd je waterfles achterover hebt geslagen om vervolgens bij een wildvreemde aan te moeten bellen om te vragen of je misschien (heel erg alsjeblieft) wel even gebruik mag maken van het toilet. Oeps. Planning is key!

Lees ook: Met deze 5 tips ga jij energiek het voorjaar in

Challenge behaald?

Dankzij het uitvoeren van deze challenge, ben ik me bewust geworden van hoeveel water ik eigenlijk dronk. Ik had oprecht het idee dat ik aan alle kanten vocht aan het absorberen was, terwijl ik op drukke dagen maar tot de helft van mijn doel kwam en ik met een sobere 1000ml water die sprankelende gloed probeerde te bereiken. Nu ik gewend ben om elke dag 2 liter te drinken, merk ik gelijk wanneer ik weer eens te weinig vocht binnenkrijg. Dan voelt het alsof ik de hele middag met open mond wind heb staan vangen.

Resultaten

Wat ik verder merk nu ik een maand lang, elke dag voldoende water binnen krijg; ik voel me alerter, heb minder last van droge lippen, maak flink wat meters van wc naar wc (winst) en de lijntjes rondom mijn ogen lijken wat meer opgevuld te zijn. En die sprankelende gloed?! Misschien is die wel ontstaan omdat ik blij ben dat het gelukt is! Nu vol blijven houden!

Lotte’s tips

Hier volgen een aantal tips om ervoor te zorgen dat deze 30-daagse challenge een doel voor elke dag gaat worden. ​Gaat lukken toch? Give it a go!

  • Begin de dag met een groot glas water;
  • Vul een flesje van 500ml vier keer op een dag. Drink er één leeg voordat de werkdag begint, één voor de lunch, één voor het einde van de werkdag en één in de avond;
  • Zet een beker water op het bureau, in het zicht. Zo denk je er sneller aan om water te drinken;
  • Drink bij elk kopje koffie/thee ook een glas water;
  • Kijk naar de kleur van je urine. Is dit te donker? Tijd voor een glas water (de kleur van Fanta is echt te donker!);
  • Vind je water maar saai? Maak je eigen mix door munt, komkommer, sinaasappel of framboos aan je water toe te voegen. Proost!

Lees ook: Lotte’s Challenge: 12 medailles in 12 maanden

Wat gebeurt er als je te veel water drinkt?

Aan (te) veel water drinken, zitten ook gevaren vast. Dus pas wel op. Je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid water verwerken. Drink je te veel in één keer, dan kan je je lichaam te veel belasten en kan er watervergiftiging optreden. De nieren kunnen ongeveer 0,8 tot 1 liter water per uur verwerken, goed over de dag verspreiden dus!

Is jouw glas inmiddels al leeg?!


Meer van Lotte lezen? Iedere zondag schrijft zij een blog op Santé over een nieuwe challenge. Neem ook een kijkje op haar Instagram @happy_lotte_