Stress

Welke invloed heeft stress op je menstruatiecyclus?

Je menstruatie kan heel erg verschillen per maand. Zo komt het regelmatig voor dat je niet precies na hetzelfde aantal weken ongesteld wordt. Een van redenen kan stress zijn. Zo zit dat!

Prof. dr. Marlies Bongers is gynaecoloog bij Máxima MC en hoogleraar gynaecologie bij het Maastricht UMC. Ze vertelt: “Als vrouwen iets spannends gaan doen, zie je vaak dat ze een tijdje anders menstrueren. Ze worden niet of heel onregelmatig ongesteld. Dat je veel stress hebt en onregelmatig menstrueert, betekent niet altijd dat je ook meer menstruatieklachten hebt, zoals buikkrampen. Dat staat er los van. Je baarmoeder zorgt voor kramp, je eierstokken voor regelmaat.”

Stress als stoorzender

“Stress heeft invloed op de hypothalamus (deel in de hersenen dat betrokken is bij onder andere het autonome zenuwstelsel en de hormoonhuishouding, red.). De hypothalamus grenst aan de hypofyse, een heel klein aanhangsel onderde hersenen dat alle hormonen in het lichaam aanstuurt. Deze maakt het follikelstimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH) aan dat de eierstokken aanzwengelt. Als het follikelstimulerend hormoon niet wordt aangewakkerd, bijvoorbeeld omdat de signalen vanuit de midden­ hersenen naar de hypofyse vanwege stress niet duidelijk zijn, lukt het niet om eiblaasjes (follikels) te laten groeien. En als er geen eitjes springen, is je cyclus in de war. Je eierstok maakt dan wel oestrogeen aan, maar zonder eisprong heb je geen regelmatige menstruatie. Kortom: stress en menstruatie hebben alles met elkaar te maken.”

Lees ook: Dit is menstruatieondergoed en zo draag je het

Gaat meestal vanzelf over

“In een stressvolle periode is het helemaal niet zo erg als je menstruatie even uitblijft. Dat kan soms wel driekwart jaar duren. Als je voorheen altijd regel­ matig menstrueerde, is er over het algemeen niets mis met je systeem. Stress kan even een kink in de kabel geven, maar dat gaat vanzelf weer over zodra de stress zakt. Het komt dus meestal vanzelf weer goed. Tenzij je van stress zo ontzettend veel afvalt dat je ondergewicht krijgt, want ook dat kan ervoor zorgen dat je niet menstrueert. Het kan nooit kwaad om met een onregelmatige cyclus naar de huisarts te gaan. Al is het alleen maar om je gerust te laten stellen.”

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tekst: Maike Abma
Beeld: Getty Images