Menstruatieondergoed

Dit is menstruatieondergoed en zo draag je het

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: menstruatieondergoed. Een vervanging van maandverband en tampons. Hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en hoe draag je het? Alles erover lees je in dit artikel.

Wat is menstruatieondergoed precies?

Van hipsters tot strings en zelfs bikinibroekjes: menstruatieondergoed wint de laatste jaren aan populariteit. Niet zo gek, want zeker ten opzichte van maandverband heeft het een aantal voordelen. Zo heb je geen last van geurtjes en voelt het niet ‘nat’ aan. Dat komt door de verschillende lagen stof in het kruis. De eerste laag is gemaakt van sneldrogend en antibacterieel materiaal, dat ook vaak bij sportkleding wordt gebruikt. Hierdoor worden bacteriën uitgeschakeld en geurtjes geneutraliseerd. Het vocht wordt opgevangen in de tweede laag, die gemaakt is van absorberende stof. De buitenste laag bestaat uit een ademende en waterdichte stof. Tussen de lagen zit vaak nog een dun laagje plastic.

Dag en nacht

Het kruis voelt iets dikker dan bij gewoon ondergoed, maar is vaak juist weer dunner dan maandverband. Hierdoor kan het comfortabeler zijn, want maandverband kan nog weleens broeierig worden en huidirritaties geven. ’s Nachts en rondom je menstruatie kan het ook handig zijn, vooral als je nog niet precies weet of je al, of nog, ongesteld bent. Een nadeel is dat het wat onhandig kan zijn om het ondergoed halverwege de dag te verwisselen als je niet thuis bent. Bij de meeste merken krijg je er wel een bewaarzakje bij, zodat je de slip in je tas kunt stoppen als je onderweg bent.

Afval en kosten besparen

Menstruatieondergoed gaat meestal minimaal 2 jaar mee. Het absorberende vermogen blijft hierna vaak ook nog wel aanwezig, maar de antibacteriële werking neemt na die tijd meestal wat af, waardoor geurtjes minder goed kunnen worden geneutraliseerd.

Tampons en maandverbanden moet je gedurende de dag regelmatig vervangen, dus je bespaart hier een hoop afval én kosten mee. Menstruatieondergoed is iets duurder dan gewoon ondergoed; de prijzen variëren van een tientje tot zo’n 50 euro. Op langere termijn is dit natuurlijk voordeliger dan het steeds opnieuw moeten aanschaffen van wegwerp- producten als tampons en maandverband.

Lees ook: 10 makkelijke Zero Waste swaps

3 tips bij het dragen van menstruatieondergoed

1. Wissel op tijd

Het meeste menstruatieondergoed is zo’n 8 tot 12 uur draagbaar. Afhankelijk van het merk en hoe hevig je bloedt. Let op dat de stof (semi)droog moet blijven aanvoelen, anders is het tijd om te wisselen. Langdurig een nattige stof tegen je huid kan voor irritatie en jeuk zorgen.

2. Spoel na met koud water
Doe dat tot het water weer helder is. Daarna doe je ze bij de gewone was, op maximaal 40 graden. Gebruik geen wasverzachter, anders vermindert de werking, en stop ze liever niet in de droger.

3. Ga voor meerdere stuks
Wil je alleen nog menstruatieondergoed gebruiken, dan is het handig om minimaal 5 tot 7 stuks in te slaan, zodat je voldoende tijd hebt om tussendoor te wassen.

Tekst: Mara Ruijter
Beeld: Getty Images