teennagel

Wat te doen bij een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel is pijnlijk en ontzettend vervelend. Met deze oplossingen ben jij een ingegroeide teennagel voor of kun je het probleem zelf verhelpen.

 

Breng het nagelpuntje omhoog

Bij een beginnende of dreigende ingegroeide teennagel, kan het helpen om het puntje van je nagel iets omhoog te brengen. Zo voorkom je dat het verder ingroeit en zal de nagel weer over het nagelbed heen groeien.

Lees ook: “Tips tegen verkleurende nagels”

Zo doe je het:

Je pedicure, podotherapeut of huisarts kan je hierbij helpen. Door middel van een watje, een kleine beugel of een rubberen gootje brengt deze je nagel iets omhoog. Wanneer de nagel lang genoeg is geworden, kun je het hulpmiddel weer verwijderen.

Voorkom dat je nagel kromgroeit

Bij een ingegroeide teennagel groeit het puntje van je nagel in het nagelbed. Er ontstaat dan een wondje dat uiteindelijk gaat ontsteken. Je teen wordt rood en pijnlijk en er kan wild vlees met pus ontstaan. In dat stadium kun je meestal bijna niet meer op je voet staan. Knellende schoenen, rond afgeknipte nagels en overmatig zweten kunnen de oorzaak zijn.

Zo doe je het:

Peuter niet aan je teennagels als ze te lang zijn, maar knip ze altijd met een nagelschaartje af. Let er hierbij op dat je ze recht afknipt, zodat ze de juiste kant op kunnen groeien. Gooi knellende schoenen weg en draag katoenen of wollen sokken om zweetvoeten te verminderen. Tijdens het sporten zou je teennagelbeschermers kunnen dragen, om te voorkomen dat je tenen tegen de neus van je schoen stoten.

Weken in soda

Wordt de pijn heftiger en je teen steeds roder en dikker? Dan is de kans groot dat de ontsteking in je teen erger is geworden. Antibiotica kunnen helpen, maar je kunt ook eerst je voeten weken.

Zo doe je het:

Week je voeten dagelijks zo’n twintig minuten in een badje met soda. Let wel op: weken in soda kan er alleen voor zorgen dat de ontsteking en pijn minder wordt, het geneest niet de ingegroeide teennagel. Ga dus ook altijd langs je huisarts om de nagel te laten behandelen.

Wegsnijden

Is de nagel al verder ingegroeid en heb je veel last van pijn, dan kan de huisarts besluiten om een stuk van je nagel weg te snijden.

Zo werkt het:

Er zijn twee manieren om een ver ingegroeide teennagel te behandelen: door middel van wigexcisie (het wegsnijden van een driehoekje van je nagel en nagelbed) en door middel van partiële nagelextractie (het wegsnijden of -knippen van een lengtestrook van je teennagel). Bij deze laatste behandeling wordt vaak ook fenol gebruikt, een vloeistof die ervoor zorgt dat je nagel niet verder groeit.

Bron: Santé januari 2019 Tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen