Computerogen

Last van computerogen? Dit zijn de oplossingen!

Bijna 44 procent van de kantoorwerkers heeft last van computerogen. Maar nu we met z’n allen massaal thuiswerken en we langer achter het scherm blijven hangen dan nodig is, zal dat percentage vast hoger liggen. Wat kun je eraan doen? Wij hebben 4 oplossingen!

1. Neem pauzes

De spier rond je lens spant zich meer aan als je dichtbij kijkt dan wanneer je in de verte tuurt. Naar een scherm staren is dan ook intensiever. De spieren kunnen hierdoor op den duur verkrampen. Af en toe pauze nemen helpt je ogen te laten ontspannen.

Zo doe je het

Als je te lang onafgebroken naar een scherm staart, kunnen je ogen moe worden en kun je wazig gaan zien. Werk daarom liever niet langer dan twee uur onafgebroken achter je scherm en neem om het halfuur een kleine ‘kijkpauze’ door even naar buiten te staren.

Lees ook:4 tips tegen vermoeide ogen

2. Vergeet niet te knipperen

Gemiddeld knipper je zo’n twintig keer per minuut met je ogen, maar wanneer je naar een beeldscherm kijkt, is dat vaak maar zo’n zes keer per minuut. Niet gek dus dat je last kunt krijgen van droge en geïrriteerde ogen.

Zo doe je het

Voel je dat je ogen droog zijn? Knipper dan een paar keer extra. Check ook of de ruimte waarin je werkt niet te droog of te koud is, ook daar kunnen je ogen droog van worden. En hangt er een ventilator of airconditioning in de ruimte, zorg dan dat je niet in de luchtstroom zit.

3. Laat je ogen controleren

Houd altijd zo’n 50 tot 70 centimeter afstand van de computer. Kun je dan niet goed zien of vind je het lastig om dit lang vol te houden? Dan is het slim om je ogen te laten checken.

Zo doe je het

Jonge of gezonde ogen kunnen gemakkelijk switchen tussen dichtbij en ver weg kijken. Vanaf middelbare leeftijd neemt dat vermogen af en hebben mensen vaker een leesbril nodig. Laat je ogen opmeten bij een opticien voor advies.

4. Check je beeldscherm

Als je langdurig en vaak naar je beeldscherm kijkt, kun je last krijgen van droge, vermoeide en geïrriteerde ogen. Ook hoofdpijn en wazig zicht zijn kenmerken van computerogen. Een logische stap is je beeldscherm controleren.

Zo doe je het

Als je veel achter je computer werkt, is het belangrijk dat je scherm van goede kwaliteit is.
Dat betekent: geen flikkerend beeld of lijnen die door het beeld lopen. Zorg er daarnaast voor dat er genoeg contrast op je scherm is. Hoe groter het verschil tussen licht en donker, hoe beter je ogen kunnen ontspannen – zoals bij een wit scherm met zwarte letters. Probeer tot slot lichtinval en schitteringen te voorkomen. Het is het beste voor je ogen als het licht van de zijkant komt.

Bron: Santé november 2020, tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen